O scurgere de aproximativ 5,5 metri cubi de apă radioactivă a fost descoperită la Centrala Nucleară Fukushima Daiichi, în nord-estul Japoniei, declară operatorul TEPCO AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă nu s-a detectat nicio urmă de contaminare în afara instalaţiei, dă asigurări operatorul.

Această scurgere a fost oprită la 20 de minute după ce a fost descoperită, miercuri dimineaţa, de către un muncitor care curăţa ţevi de evacuare în instalaţie.

Această scurgere a aproximativ 5.500 de litri de apă radioactivă de la centrala grav avariată în 2011 a avut loc înainte ca apa să fie tratată de către un sistem, denumit ALPS, care curăţă ape recuperate din instalaţie de cea mai mare parte a substanţelor radioactive pe care le conţin, declară AFP o purtătoare de cuvânt a Tepco.

În această apă se pot afla izotopi radioactivi - cesiu 137 sau stronţiu 90 -, potrivit purtătoarei de cuvânt.

Grupul vrea să retragă solul contaminat de scurgere, anunţă ea.

”Nu a existat o schimbare notabilă” în datele de control al radioactivităţii din jurul centralei, dă ea asigurări.

Operatorul a postat o fotografie a originii scurgerii.

ZECI DE ANI DE DECONTAMINARE

Centrala Nucleară Fukushima Daiichi a fost devastată de un tsunami, în urma unui cutremur, în 2011, în nord-estul Japoniei.

Decontaminarea şi dezmembrarea centralei urmează să dureze zeci de ani.

Partea cea mai dificilă - extragerea combustibilului topit în reactoarele centralei - nu a început încă.

În urma unei unde verzi a Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA), Japonia a început, vara trecută, să deverseze în mod treptat în Oceanul Pacific peste 1,3 milioane de metri cubi de apă din centrală, în urma tratării acesteia cu sistemul ALPS.

Japonia şi AIEA dau asigurări că acest proces - care urmează să dureze până la începutul anilor 2050 - nu prezintă vreun pericol la adresa mediului marin şi sănătăţii.

China şi Rusia şi-au exprimat însă îngrijorarea profundă şi şi-au suspendat toate importurile de fructe de mare din Japonia.

INCIDENT ÎN CENTRUL JAPONIEI

Un incident la altă instalaţie nucleară japoneză a avut loc joi.

Fum şi scântei au apărut pe coşul de evacuare a unui reactor aflat în curs de dezmembrare la Centrala Nucelară Tsuruga, în departamentul Fukui, în centrul Japoniei.

”Situaţia a fost rezolvată imediat, fără să provoace răniţi sau să cauzeze scurgeri de materii radioactive”, declară AFP un purtător de cuvânt al Japan Atomic Power, operatorul acestei centrale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.