Uniunea Europeană (UE) este pe cale să examineze noi sancţiuni vizând Iranul, din cauza reprimării valului de contestare din ţară, declanşat de moartea lui Mahsa Amini, anunţă luni cancelarul german Olaf Scholz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt bulversat de faptul că persoane care manifestează paşnic în Iran au fost ucise. Condamnăm violenţa disproporţionată a forţelor de securitate şi susţinem populaţia”, scrie într-un mesaj postat pe Twitter şeful Guvernului de la Berlin.

”Sancţiunile noastre ale UE sunt importangte. Suntem pe cale să examinăm măsuri suplimentare”, anunţă el, fără să ofere alte detalii.

Ministrul german e Externe Annalena Baerbock a anunţat duminică faptul că este studiată posibilitatea ca Gardienii Revoluţiei să fie declarată ”organizţaie teroristă”.

”Aşa cum am spus în mod clar săptămâna trecută, vom lansa un nou pachet de sancţiuni. Examinăm totodată cum putem să declarăm Gardienii Revoluţiei organizaţie teroristă”, a declarat ea postului public german de televiziune ARD.

Iranul a denunţat luni, în avans, drept ”ilegal” un astfel de proiect.

Iranul este zguduit de manifestaţii de la moartea la 16 sepembrie a lui Mahsa Amini, o iraniană kurdă, la vârsta de 22 de ani, la trei zile după ce a fost arestată la Teheran de către Poliţia Moravurilor, care a acuzat-o de faptul că a încălcat codul strict al vestimentaţiei care obligă femeile să poarte văl în public.

Zeci de persoane, în principal manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de securitate, au fost ucise în timpul acestor manifestaţii, iar sute de persoane, inclusiv femei, au fost arestate.

UE a impus la 17 octombrie sancţiuni Poliţiei Moravurilor şi unui număr de 11 lideri iranieni implicaţi în reprimarea manifestaţiilor declanşate de moartea lui Mahsa Amini.

Gardienii Revoluţiei se află pe lista neagră a entităţilor ”teroriste” a Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.