Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat marţi un vast plan de relansare a activităţii economice germane, aflată în plin marasm, care constă într-un pachet de ajutoare fiscale vizând mai ales întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) în sumă de peste şapte miliarde de euro pe an - până în 2028 -, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest tir de relaxări fiscale vizează în special întreprinderi mici şi mijlocii, sub formă de amortizări accelerate şi de prime de investiţii, a anunţat Scholz la un seminar al Guvernului de coaliţie, la Castelul Meseberg, în apropiere de Berlin.

Temeri cu privire la un declin economic domină întoarcerea din vacanţă în prima economie europeană şi au pus Guvernul lui Olaf Scholz sub presiune.

Fosta locomotivă a Uniunii Europene (UE) urmează să fie singurul stat mare afectat de recesiune în 2023, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).

”Este, aşadar, foarte important ca, în această situaţie, să lansăm o ofensivă a Guvernului federal pentru a stimula creşterea ţării noastre, pentru a garanta că întreprinderile îşi iau deciziile (...) în privinţa investiţiilor şi oportunităţilor creşterii în favoarea ţării noastre”, a subliniat în faţa presei cancelarul.

PROGRAM DE RELANSARE ÎN ZECE PUNCTE

Guvernul său de coaliţie - din care fac parte Partidul Social Demicrat (SPD), Verzii şi Partidul Liberal (FDP) - a adoptat un program de relansare în zece puncte.

Acesta prevede, între măsurile fiscale anunţate, o amortizare degresivă a locuinţelor rezidenţiale - un sector pradă unei creşteri a preţurilor, din cauza lipsei de bunuri.

El prevede, de asemenea, o consolidare a stimulentelor fiscale în domeniul cercetării şi o îmbunătăţire a deducerii fiscale a pierderilor din exploatare.

Accesul întreprinderilor tinere pe pieţe de capital urmează să fie facilitat prin măsuri în valoare de un miliard de euro.

Este vorba, de asemenea, despre o modernizare a economiei prin ţintirea protecţiei mediului în sectoarele construcţiilor şi transporturilor, prin intermediul unor fonduri în valoare de 211 miliarde de euro, anunţate anterior.

Planul Guvernului vizează totodată să relaxeze povara birocratică a autorizaţiilor de construcţie prin recurgerea la Inteligenţa Artificială (IA).

Berlinul contează pe o adoptare rapidă a unui proiect de lege privind imigraţia calificată, menit să regleze penuriile de forţă de muncă, şi care urmează să fie supus la vot în Parlament.

Industria a fost lovită puternic în urma creşterii preţurilor energiei, din cauza Războiului din Ucraina.

Coaliţia guvernamentală vrea să le garanteze întreprinderilor furnizarea de energie la un preţ abordabil, prin preţuri subvenţionate, dar care să nu se eternizeze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.