”Tu ai schimbat lumea” - liderul american al drepturilor civice Al Sharpton a susţinut un emoţionant elogiu funebru la o ceremonie în memoria lui George Floyd cu accente politice pline de tristeţe, dar şi de speranţă într-o lume mai bună, în care a promis o ”continuare a luptei”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestaţii - în general paşnice şi reculese - au avut loc din nou în întreaga ţară, la care s-a cerut să se facă dreptate şi sfârşitul discriminărilor rasiale.

Mii de oameni de toate originile au defilat pe Podul Brooklyn, la New York şi în stradă la Washington, Seattle şi Los Angeles - trei oraşe în care interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii a fost ridicată.

Indignarea continuă să depăşească frontierele. La Viena aproximativ 50.000 de oameni au particpat la o manifestaţie. O manifestaţie a avut loc şi la Varşovia.

La Minneapolis, familia, lideri religioşi şi politici, dar şi vedete s-au adunat la Universitatea Creştină North Central pentru a-i aduce un omagiu acestui afroamerican, a cărui moarte, la 46 de ani, sub genunchiul unui poliţist alb, la 25 mai, a declanşat un val profund de furie.

Ceremonia a început cu un "Amazing Grace", după care primarul alb al Minneapolisului a îngenunchiat plângând în faţa sicriului.

În faţa bisericii, şeful poliţiei din oraş Medaria Arradondo a îngenuncheat la trecerea dricului care aducea corpul.

Ceremonia a fost marcată de un moment de reculegere de opt minute şi 46 de secunde - cât poliţistul alb Derek Chauvin a ţinut un genunchi pe gâtul lui George Floyd, în pofida implorărilor sale.

Luând cuvântul, fratele defuntului, Philonise Floyd, a denunţat în aplauze ”pandemia rasismului şi discriminării” care l-a ucis.

Reverendul Al Sharpton a susţinut un elogiu fnerbru foarte politic.

”George Floyd nu ar trebui să se afle printre cei morţi. El nu a murit de o problemă de sănătate comună. A murit din cauza unei disfuncţionalităţi comune a sistemului judiciar american”, a declarat el.

Sharpton a spus că vede în genunchiul care i-a zdrobit gâtul lui George Floyd simbolul opresiunii afroamericanilor ”în toate aspectele vieţii americane” - educaţie, sănătate, locuri de muncă.

”Este timpul ca noi să ne ridicăm în numele lui George şi să spunem: luaţi-vă genunchiul de pe gâtul nostru!”, a tunat el.

Pe Donald Trump, care a pus să se evacueze manu militari, împrejurimile Casei Albe, luni seara, cu scopul de a se duce în faţa unei biserici, cu o Biblie în mână, pastorul baptist, în vârstă de 65 de ani, l-a sfătuit ”să deschidă Biblia”.

Din cauza acestei dispersări a manifestanţilor, preşedintele american a fost dat în judecată de către puternica asociaţie de apărare a drepturilor civice ACLU şi alte organizaţii. Plângerea în justiţie îi vizează de asemenea pe secretarii Justiţiei Bill Barr şi Apărări Mark Esper, între alţi oficiali de rang înalt care l-au însoţit pe Trump.

VICTORIE ŞI CALMARE

Filmată de o trecătoare, agonia acestui tată a provocat o atmosferă tensionată pe care Statele Unite nu au cunoscut-o din anii '60 de la mişcarea pentru drepturi civice.

Manifestaţii au degenerat uneori în jafuri şi violenţe în toată ţara, denunţând brutalitţile poliţiştilor, rasismul şi inegalităţile sociale exacerbate de pandemia covid-19.

Poliţia a procedat în ultimele zile la aproximativ 10.000 de arestări în ţară, potrivit unei estimări preluate de presa americană.

Joi seara, imagini filmate la Buffalo, în nordul statului New York, cu un poliţist care împinge în mod violent bărbat în vârstă, pe care-l trânteşte la pământ, au inflamat reţelele de socializare.

Într-un prim comunicat oficial se anunţa că bătrânul, care sângera puternic şi părea că inconştient, s-ar fi ”împiedicat şi căzut”.

Însă, în urma reacţiei publice, poliţia a anunţat că cei doi poliţişti implicaţi în incident au fost suspendaţi şi că o anchetă a fost deschisă.

Primarul oraşului, Byron Brown, a anunţat pe Twitter el însuşi şi şeful poliţiei sunt ”profund tulburaţi” de această înregistrare video.

După o săptămână de violenţe, situaţia pare însă mult mai calmă în ţară, după ce manifestanţii au obţinut o primă ”victorie” pe plan judiciar.

Aşa cu reclamau, procurorul care anchetează moartea lui George Floyd la Minneapolis a reîncadrat faptele în omor nepremeditat şi i-a inculpat de complicitate pe ceilalţi trei agenţi prezenţi. Un tribunal a stabilit joi o cauţiune în vederea unei eliberări în valoare de un milion de dolari pentru fiecare.

Acuzat de opoziţia democrată că a turnat gaz pe foc prin faptul că a ameninţat să recurgă la armată pentru a înubuşi strada, Donald Trump a continuat să-şiafişeze fermitatea.

”ORDINE PUBLICĂ”, a scris el joi cu majuscule pe Twitter, în ceea ce va fi cu siguranţă una dintre temele campaniei sale în vederea unei realegeri până la scrutinul prezidenţial de la 3 noiembrie.

Instrumentul media de predilecţie al miliardarului republican, Twitter a invocat o problemă de ”drepturi de autor” şi a retras o înregistrare video postată de campania sa cu o înregistrare video care-i aduce un omagiu lui George Floyd.

Echipa sa de campanie consideră că este vorba pur şi simplu de ”cenzura” Twitter şi a CEO-ului Jack Dorsey a discursului prezidenţial.

”Acelaşi discurs pe care presa a refuzat să-l acipere”, acuză ei pe Twitter.

Senatoarea republicană Lisa Murkowski a anunţat că nu mai este sigură că-l suţine pe Donald Trump în viitoarele alegeri prezidenţiale.

Aceasta este prima breşă în susţinerea Partidului Republican a luiTrump, care a supravieţuit până în prezent tuturor crizelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.