Kievul şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei au efectuat un schimb de aproximativ 200 de deţinuţi, o operaţiune contestată, care marchează însă o dezescaldare cu Moscova în Războiul din Ucraina, ultimul activ în continuare în Europa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este foarte bine, sunt fericit”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a vrut acest schimb, primul de acest fel din 2017, înainte de Anul Nou, şi care şi-a primit compatrioţii pe pista aeroportului din Kiev.

Schimbul ”risca să eşueze în orice moment”, a adăugat el, recunoscând că numeroşi ucraineni rămân în continuare încarceraţi în Rusia şi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014 de către Moscova.

Alături de el, o mulţime de apropiaţi i-a primit, la ieşirea din avion, cu flori şi baloane în mână, pe cei 76 de ucraineni: 12 militari, care şi-au pus uniforma în timpul zborului, şi 64 de civili. Mulţi dintre eii plângeau ţinându-se în braţe.

”Cât de mulţumit sunt este puţin spus!”, a declarat Evgheni, în vârstă de aproximativ 20 de ani. ”Ştiam că mă voi întoarce în Ucraina şi căvoi fi liber din nou!”.

Între persoanele eliberate se află doi freelancer-i de la serviciul ucrainean al postului american de radio RFE/RL, Stanislav Aseiev şi Oleg Galaziuk, deţinuţi de doi ani.

Republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk au anunţat, la rândul lor, prin agenţiile ruse de presă, că au recuperat în total 124 de persoane, între care ruşi şi un brazilian care au luptat în rândul rebelilor.

Unele persoane eliberate, aproximativ 20 în total, au ales să rămână în zonele în care au fost deţinute, din motive familiale, potrivit Kievului.

Lansat înainte de prânz, duminică, schimbul a durat aproximativ cinci ore, pe un teren încercuit de militari, în apropierea punctului de control de la Maiorske, în apropierea liniei frontului, unde au defilat autobuze care transportau deţinuţii, au constatat jurnalişti AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au salutat un eveniment ”pozitiv”, potrivit Kremlinului.

Într-o declaraţie comună, Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, mediatorii procesului de pace din Ucraina, au îndemnat la ”schimbul tuturor deţinuţilor legaţi de conflict”, a anunţat preşedinţia franceză.

Această operaţiune a provocat proteste în Ucraina, după ce Kievul a acceptat eliberarea unor persoane fără legătură directă cu războiul din estul ţării.

ADUCEREA ÎNAPOI A CELOR VII

Decizia Kievului de a livra separatiştilor cinci foşti poliţişti acuzaţi de faptul că au tras în manifestanţi în Piaţa Maidan, în 2014, al căror proces este în curs la Kiev, a provocat un val de indignare în Ucraina. Această revoltă a avut loc înaintea Războiului din estul Ucrainei.

”Luăm notă de schimbul de persoane legate” de această dramă, a comentat Uniunea Europeană (UE), îndemnând Kievul să continue ancheta şi să ”traducă în justiţie” vinovaţii.

Furios, Volodimir Golodniuk, tatăl uneia dintre victime, a denunţat pe Facebook o ”umilire”. ”Această decizie ne îndepărtează de esenţial, justiţia”, a subliniat cineastul Oleg Senţov, eliberat recent de Moscova.

Întrebat despre acest lucru, Zelenski a recunoscut că această decizie a fost ”dificilă”. ”Era alegerea mea (...). Nu putem, din păcate, să-i mai aducem pe cei care nu mai sunt în viaţă. Dar puteam să-i aducem înapoi pe cei în viaţă. Sunt sigur că aceasta este prioritatea”, a declarat el.

”Acest lucru nu va avea niciun impact” asupra anchetei cu privire la tragedia din 2014, care va fi ”negreşit dusă la bun sfârşit”, mai dat asigurări preşedintele ucrainean.

Principiul schimbului înainte de sfârşitul anului a fost iniţiat şi reclamat de către şeful statului ucrainean la 9 decembrie, la paris, unde a avut loc primul summit de pace privind Ucraina din 2016.

După alegerea lui Zelenski, în aprilie, o anumită destindere se face simţită cu Kremlinul. În septembrie, Kievul şi Moscova au efectuat un schimb de 70 de deţinuţi.

Trupele din cele două tabere s-au retras în trei sectoare mici de pe front, iar alte retrageri urmează să aibă loc până la sfârşitul lui martie. Rusia a înapoit de asemenea Kievului nave de război pe care le-a confiscat.

Acest război s-a soldat cu peste 13.000 de morţi de când a izbucnit, în aprilie 2014, la câteva săptămâni după invazia şi anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, care a avut loc după revolta din Piaţa Maidan.

Occidentul şi Ucraina acuză Moscova de susţinerea militară şi financiară a separatiştilor proruşi ucraineni, ceea ce Rusia dezminte aprig.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.