Ministerul ucrainean de Externe se afla miercuri în centrul unui scandal, după ce un tribunal de la Kiev l-a obligat să numească într-un post diplomatic un fost consul, destituit anul trecut din cauza publicării unor mesaje antisemite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vasîl Maruşcineţ, în vârstă de 63 de ani, a fost consulul Ucrainei la Hamburg, în Germania, înainte să fie destituit în mai 2018 după ce a publicat o serie de mesaje antismemite ”ruşinoase” şi a ”incitat la ură rasială” pe reţelede socializare, potrivit  diplomaţiei ucrainene.

Potrivit presei, el a publicat pe Facebook declaraţii prin care insultă evreii şi în care dădea asigurări că ”a fi nazist este o onoare”.

El a publicat de asemenea o fotografie în care pozează cu un tort în forma cărţii ”Mein Kampf” a lui Adolf Hitler.

Fostul consul a contestat destituirea în justiţie şi a obţinut câştig de cauză în noiembrie.

”În dezcord” cu această hotărâre, diplomaţia ucraineană a anunţat într-un comunicat că ”a fost obligată să se supună”, precizând că a depus plângere, marţi, la Curtea Supremă, cu scopul de a obţine anularea hotărârii.

Vasîl Maruşcineţ a fost numit la 9 decembrie într-un post la minister şi a încasat salarii neplătite de la destituirea sa în valoare de 9.000 de dolari, a precizat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ucrainene Katerina Zelenko.

”Ministerul Afacerilor Externe continuă să considere faptele şi declaraţiile lui Maruşcineţ incompatibile cu rolul său de funcţionar public şi diplomat ucrainean”, subliniază ministerul, acuzându-l pe fostul consul de faptul că a ”adus un prejudiciu considerabil imaginii internaţionale a Ucrainei”.

”O persoană care îşi permite atacuri antisemite sau xenofobe nu are niciun drept să ocupe un post diplomatic”, a reacţionat Inna Ioffe, directoarea Confederaţiei Evreieşti Ucrainene, evocând o ”ruşine pentru Ucraina”.

Ucraina, a cărei istorie este marcată de numeroase progromuri şi masacre antisemite, l-a ales în aprilie preşedinte pe Volodimir Zekenski, un fost umorist de origine evreiască.

Potrivit unui studiu publicat anul trecut de Institutul american Pew Research Centre, 5% dintre adulţii din Ucraina spun că nu vor să accepte evrei ca şi concetăţeni, unul dintre cele mai mici niveluri în Europa.de Est.

Agresiunile şi discursurile antisemite sunt însă o realitate în Ucraina, iar autorităţile sunt acuzate uneori de prea multă  toleranţă faţă de grupări neonaziste şi utranaţionaliste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.