Şase persoane suspectate de spionarea refugiaţilor uiguri în Turcia, în contul serviciilor de informaţii din China, au fost arestate la Istanbul, potrivit presei turce, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un al şaptelea suspect era căutat marţi, acuzat de colectare de informaţii despre membri şi asociaţii ale minorităţii musulmane turcofone a uigurilor, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu.

Zeci de mii de uiguri s-au refugiat în ultimii ani în Turcia, o ţară care le este apropiată din punct de vedere cultural şi care este unul dintre apărătorii cauzei uigure împotriva Beijingului, acuzat de crime împotriva umanităţii împotriva acestei minorităţi etnice chineze.

Manifestanţi uiguri se reunesc cu regularitate în faţa Consulatului Chinei la Istanbul şi agită portrete ale membrilor familiilor lor de la care spun că nu mai au veşti uneori de ani de zile.

Mai multe ţări din Occident, între care Statee Unite, Franţa şi Regatul Unit - au acuzat un ”genocid” al uigurilor în curs.

Începând din 2017, peste un milion de uiguri sau de membri ai altor minorităţi etnice - în principal musulmani - au fost internaţi în ”lagăre” de ”reeducare” - acuzaţii respinse de către Beijing, care evocă centre de formare ce permit o îndepărtare a acestei populaţii de extremism, menite să asigure pacea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.