Şase agenţi din cadrul serviciilor militare ruse de informaţii GRU au fost inculpaţi în Statele Unite cu privire la atacuri cibernetice mondiale care au vizat reţeaua electrică din Ucraina, alegerile din Franţa din 2017 şi Jocurile Olimpice (JO) din 2018, a dezvăluit Departamentul american al Justiţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceşti agenţi ”sunt acuzaţi de faptul că au comis cea mai distrugătoare şi perturbatoare serie de atacuri informatice atribuită vreodată unui singur grup” de hackeri, a anunţat într-o conferinţă de presă, luni, adjunctul secretarului Justiţiei Bill Barr însărcinat cu securitatea naţională John Demers.

INFRASTRUCTURI CRITICE

Aceşti hackeri - cu vârste cuprinse între 27 şi 35 de ani - sunt acuzaţi că şi-au desfăşurat operaţiunile din 2015 în 2019 dintr-o clădire aparţinând armatei ruse cunoscută sun numele de ”Turnul”, la Moscova, ”în beneficul strategic al Rusiei”, se arată în actul acuzării, adoptat joi.

Potrivit  acestui document, prima lor faptă de arme a fost un atac asupra reţelei electrice din Ucraina, care a lăsat populaţia fără încălzire în mijlocul iernii.

Apoi, ”acuzaţii au susţinut o operaţiune de piratare şi divulgare în zilele de dinaintea alegerilor franceze din 2017”, a acuzat John Demers.

Din aprilie în mai 2017, ei au comis şapte atacuri, care au vizat peste 100 de persoane, majoritatea membri ai Partidului La Republique En Marche (LREM) al lui Emmanuel Macron, se arată în actul acuzării.

În acest scop, ei au introdus un program de tip malware în materiale ataşate, intitulate ”Cine poate sta de vorbă cu jurnaliştii?”, adresat unor membri ai echipei de campanie, trimise de la o adresă care semăna celei a purtătoarei de cuvânt a candidatului, se arată în document.

Mii de documente interne ale echipei viitorului preşedinte - amestecate cu falsuri - au fost difuzare după aceea pe Internet.

La acea vreme, justiţia franceză a deschis o anchetă cu privire la ”atingere la adresa secretului corespondenţei”.

”IRESPONSABIL”

Cei şase ruşi - Iuri Sergheievici Andrienko, Serghei Vladimirovici Detistov, Pavel Valerievici Frolov, Anatoli Sergheievici Kovalev, Artem Valerievici Oşcişcenko, Petr Nikolaievici Piskin, care sunt căutaţi de către autorităţile americane - sunt suspectaţi, de asemenea, de comiterea atacului mondial cu programul informatic de tip malware NotPetya.

În iunie 2017, acest ”ransomware” a contaminat mii de computere din lume, perturbând infrastructuri critice precum pupitrul de control al centralei nucleare accidentate de la Cernobîl şi porturile Mumbai şi Amsterdam.

Între victime se află numeroase entităţi americane - inclusiv reţeaua spitalelor din Pennsylvania -, care au pierdut aproape un miliard de dolari, potrivit actului acuzării.

În 2018, ei sunt suspectaţi că au luat parte la campanii de phishing împotriva Jocurilor Olimpice (JO) de iarnă din Coreea de Sud, la care delegaţia rusă - acuzată de dopaj - nu a putut să participe.

Dându-se drept hackeri nord-coreeni, ei au perturbat ceremonia de deschidere a JO.

Computerele aparţinând unui număr de două organisme care anchetau cu privire la otrăvirea cu noviciok a fostului dublu agent rus Serghei Skripal în Regatul Unit, în 2018, au fost de asemenea victime ale acestor hackeri.

Ei nu sunt acuzaţi în amestecul rus în alegerile americane din 2016, a precizat John Demers, în pofida faptului că unul dintre ei - Anatoli Kovalev - a fost inculpat de alr tribunal american cu privire la penetrări în computere implicate în organizarea scrutinului.

”Nicio ţară nu-şi foloseşte armele informatice într-un mod atât de irespoinsabil ca Rusia, cauzând pagube fără precedent, cu scopul de a obţine mici înaintări tactice şi a satisface accese de furie”, a denunţat un oficial american de rang înalt.

În acelaţi moment, Guvernul britanic a acuzat serviciile militare ruse de spionaj GRU de faptul că continuă aceste atacuri.

Ministrul britanic de Externe Dominic Raab i-a acuzat pe cei şase hackeri GRU de faptul că au efectuat misiuni de recunoaştere pe Internet împotriva unor ţinte legate de Jocurile Olimpice (JO) de Tokyo, amânate în 2021 din cauza pandemiei covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.