Şefi de stat şi de guverne din şapte ţări membre ale Uniunii Europene - inclusiv România - apără rolul energiei nucleare în UE, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene (CE), făcută publică joi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre ”un apel de urgenţă în vederea asigurării unor reguli echitabile ale jocului în domeniul energiei nucleare în UE, fără să se excludă politici şi avatnaje climatice şi energetice”, se arată în acest text, postat pe site-ul Guvernului polonez.

Scrisoarea, redactată în engleză, este semnată de către preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierii ungar Viktor Orbam, polonez Mateusz Morawiecki, ceh Andrej Babis, român Florin Cîţu, slovac Igor Matovic şi sloven Janez Jansa.

Mai multe informaţii despre evenimentele din domeniul energiei vor fi prezentate în cadrul videoconferinţei News.ro Energy Road  - Energie la tine acasă, care va avea loc pe 30 martie, începând cu ora 10.00.

Datată la 19 martie, scrisoarea a fost făcută publică joi.

Acest apel intervine în toiul unor discuţii, la Bruxelles, pe tema viitoarei ”taxonomii” verzi europene, care urmează să condiţioneze accesul la finanţări şi investiţii timp de mulţi ani.

”COMBATEREA MODIFICĂRILOR CLIMATICE”

Unele ţări susţin o includere a domeniului nuclear, din cauza unor avantaje în lupta împotriva încălzirii globale, prin emisii foarte reduse de dioxid de carbon (CO2).

Alte ţări - ca Germania şi Austria - se opun.

Semnatarii scrisorii cer ca ”politicile energetice şi în lupta împotriva modificărilor climatice europene să susţină toate căile către neutralitatea climatică, potrivit principiului neutralităţii tehnologice”.

Ei subliniază ”contribuţia indispensabilă (a domeniului nuclear) în combaterea modificărilor climatice” şi văd în el un mjloc de susţinere a ascensiunii energiilor regenerabile şi hidrogenului şi ţine cont, de asemenea, de locurile de muncă create.

Statele membre UE au viziuni foarte diferite cu privire la rolulu energiei nucleare în viitor.

Germania a decis să renunţe la acest tip de energie, în urma catastrofei de la Fukushima, în 2011, iar acest mare contributor la bugetul UE este ostil unor finanţări europene a acestei tehnologii.

Ţări ca Polonia sau Cehia mizează, în schimb, asupra ei pentru a limita recurgerea la cărbune, foarte poluant şi o sursă de gaze cuefect de seră.

Franţa recurge la rândul său la energia nucleară în producţia a peste 70% din electrcitate, un nivel pe care vrea să-l reducă la 50% până în 2035.

Guvernul de la Paris nu a decis încă dacă să lanseze construirea unor noi reactoare, însă Emmanuel Macron dă asigurări că ”viitorul nostru energetic şi economic trece prin (domeniul) nuclear”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.