Şapte persoane au murit în weekend, iar alte două se aflau în comă luni, în regiunea rusă Iacutia, în Extremul Orient rus, după ce au băut antiseptic diluat, au anunţat autorităţile sanitare locale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile au anunţat sâmbătă că nouă locuitori din satul Tomtor s-au simţit rău după ce au băut lichid antiseptic - foarte folosit de la începutul pandemiei covid-19, cumpărat de la un magazin local.

Trei persoane au murit pe loc, sâmbătă, iar celelalte şase au fost transportate în capitala regională, Iakuţk.

Patru dintre aceste persoane au murit la spital, iar ”două persoane rămân în comă, iar situaţia lor nu s-a schimbat”, a precizat luni serviciul de presă al Ministerului Sănătăţii din Iakutia, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani şi un bărbat în vârstă de 32 de ani, amândoi conectaţi la aparate de respitaţie artificială, au precizat autorităţile.

Anchetatori au anunţat că au găsit un recipient de cinci litri neetichetat, la faţa locului. Analize au arătat că acesta conţinea în proporţie de 69% etanol - un alcool industrial toxic.

Acest antiseptic urmează să fie retras de la vânzare, au anunţat duminică autorităţile sanitare din Iakutia.

Consumul de produse de curăţare, farmceutice sau antigel pentru maşini se află la originea unor fapte diverse dramatice anual, în fosta URSS, mai ales în regiuni rurale deosebit de defavorizate.

În 2016, peste 100 de persoane s-au otrăvit, iar 78 dintre ele au murit, în regiunea Irkuţk, în Siberia Orientală, după ce au consumat o infuzie de baie de păducel cu metanol, al cărui consum poate provoca orbire şi dificultăţi respiatorii fatale.

Consumul de alcool a scăzut în ultimii ani în Rusia, în urma unor importante măsuri publice, însă vânzarea acestuia a crescut din nou după izolarea impusă de către autorităţi, în martie, în lupta împotriva pandemiei covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.