Cel puţin 45 de persoane - inclusiv cinci copii - au murit în noaptea de luni spre marţi în Bulgaria, într-un accident de autorcar, care a luat foc, a cărui cauză nu a fost stabilită în acest stadiu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit primelor informaţii victimele sunt originare din Macedonia de Nord, unde era înmatriculat autocarul.

Însă, potrivit poliţiei, numai cei doi şoferi sunt originari din Macedonia de Nord, iar pasagerii erau ”toţi albanezi”.

”Singurul lucru care este clar este că autobuzul avea numere de înmatriculare (nord-)macedonene”, a declarat premierul interimar bulgar Stefan Ianev, care s-a dus la locul dramei şi care a refuzat să ofere detalii despre naţonalitatea victimelor.

Drama a avut loc către ora locală 2.00 (şi ora României), pe o autostradă, în apropiere de satul Bosnek, la 40 de kilometri sud de Sofia, a anunţat la televiziunea publică conducătorul serviciului de luptă împotriva dezastrelor, comisarul Nikolai Nikolov.

”Şapte pasageri au putut fi salvaţi” şi evacuaţi către un spital din Sofia, a precizat el.

Este vorba despre două femei şi cinci bărbaţi.

”Şoferul a murit pe loc. Nu era, aşadar, nimeni să deschidă uşile” şi să permită pasagerilor să scape de flăcări, a declarat la alt post de televiziune şeful poliţiei naţonale bulgare Stanimir Stanev.

12 MINORI MORŢI

Autocarul a lovit o bară de protecţie - dintr-un motiv nedeterminat, în acest stadiu.

Drumul a fost renovat recent cu fonduri de la Uniunea Europeană (UE), din care Bulgaria face parte din ianuarie 2017.

În total 12 minori, între care cinci copii, se aflau la bordul vehiculului, care venea de la Istanbul şi se îndrepta către Skopje.

Toţi minorii au murit în accodent.

”Supravieţuitorii sunt traumatizaţi. Ei au pierdut rude, copii. Ei au sărit pe geam”, a declarat Maia Arghirova, şefa Centrului de tratare a arsurilor grave unde au fost transportaţi.

”Este o tragedie”, a reacţionat premierul Macedoniei de Nord Zoran Zaev, contactat de presa bulgară.

”Echipe urmează să se ducă la faţa locului pentru a participa la operaţiuni”, a anunţat el.

Ultimul accident grav de autocar a avut loc în Bulgaria în august 2018.

În total 17 pasageri au murit atunci, în timp ce maşina rula pe o ploaie torenţială cu turişti bulgari la bord care se întorceau dintr-o vizită la o mănăstire situată într-o regiune muntoasă în nordul Sofiei.

Bulgaria, o ţară cu 6,9 milioane de locuitori, a înregistrat în 2019 aproximativ 628 de morţi pe drumuri, iar în 2020 463 - un bilanţ mai mic decât de obicei, din cauza restricţiilor sanitare împotriva covid-19, care au limitat deplasările.

Este vorba despre unul dintre cele mai mari bilanţuri în UE, din cauza străii proaste a drumurilor, îmbătrânirii parcului auto şi unor excese de viteză frecvente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.