Adunarea Generală a ONU alege miercuri cinci membri - nepermanenţi - ai Consiliului de Securitate al ONU în perioada 2021-2022, într-un vot în care Djibuti şi Kenya candidează pentru un loc, Canada, Norvegia şi Irlanda candidează pentru două locuri, India candidează singură din grupul Asia-Pacific, la fel ca Mexicul în grupul America Latină-Caraibe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul Africa nu a reuşit să se înţeleagă ca în anii trecuţi asupra unui singur nume pentru locul care revine acestui continent.

Kenya susţine că are sprijinul Uniunii Africane (UA), însă Djibouti se consideră prioritar în virtutea unui principiu al unei rotaţii, subliniind că Nairobi a făcut parte din Consiliu de multe ori.

În campania lor, cei doi rivali - de asemenea prin limbă, engleza şi franceza - şi-au subliniat rolul în garantarea păcii într-un Corn al Africii tulburat şi dincolo de punerea la dispoziţie a unor Căşti Albastre în operaţiuni ONU.

Kenya subliniază că a primit refugiaţi somalezi şi sud-sudanezi şi că susţine guvernele din cele două ţări. Djibouti - cu o situaţie geografică strategică şi în care există baze militare franceză, americană şi chineză - insistă asupra contribuţiei în pacificarea Somaliei.

În grupul Europa de Vest şi alţii, un obişnuit al competiţiei, se înfruntă Canada, Irlanda şi Norvegia pentru două locuri.

În ultima sa încercare, în 2010, Canada a suferit un eşec usturător în faţa Portugaliei. Iar o nouă înfrângere ar putea avea consecinţe politice pentru premierul Justin Trudeau.

În campania de promovare a candidaturilor, Canada şi Irlanda au invitat membri ONU la concerte la New York susţinute de către vedete din cele două ţări - Céline Dion şi, respectiv, Bono şi U2.

”A face campanie pentru un mandat în Consiliul de Securitate al ONU implică un lobby nesfârşit, organizarea de festivităţi şi îngrijorarea că un ambasador care tocmai ţi-a promis votul te poate minţi”, a rezumat într-un mesajpostat pe Twitter Richard Gowan, un specialist în ONU la Centrul de cercetări internaţionale Crisis Group.

De teama unor fraude sau manipulări, un vot electronic recomandat de către unii din cauza pandemiei covid-19, a fost îndepărtat.

Adunarea Generală a ONU s-a pus de acord asupra unui vot cu buletine secrete care să se desfăşoare întreaga zi, în vederea evitării unei adunări masive la sediul ONU, unde se munceşte în continuare de la distanţă, până la sfârşitul lui iulie, din cauza noului coronavirus.

Fiecare dintre cei 193 de membri ai ONU este invitat să vină să-şi depună votul în urnă miercuri, în funcţie de un orar stabilit dinainte.

O victorie se obţine cu două treimi din voturi - 128 din totalul de 193 de voturi. Nu sunt excluse mai multe tururi de scrutin în cazul unor rezultate strânse între candidaţi.

Consiliul de Securitate al ONU este aclcătuit din 15 membri - cinci permanenţi şi zece nepermamenţi, care se schimbă câte cinci la doi ani.

În alegerile de miercuri, membrii Adunării Generale îşi aleg, de asemenea, preşedintele sesiunii 2020-2021.

Un singut candidat a intrat în cursă - turcul Volkan Bozkir, un diplomat şi fost ministru.

Grecia, Armenia şi Ciprul s-au opus, recent, desemnării sale prin consens şi au reclamat un vot cu buletine secrete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.