Laboraborul farmaceutic francez Sanofi a publicat luni rezultate pozitive ale unui test clinic ale principalului său vaccin-candidat împotriva covid-19, dezvoltat împreună cu laboratorul farmaceutic britanic GSK, în urma unui eşec care a cauzat mai multe luni de întârziere, un rezultat care arată că produce un nivel de anticorpi, la adulţi, comparabil celui observat la persoane vindecate de covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest studiu pe om, în faza 2, arată că vaccinarea cu acest vaccin a ”indus producţia unei concentrări crescute de anticorpi neutralizatori, la adulţi, de toate vârstele, la niveluri comparabile celor observate la persoane care s-au vinecat de o infecţie” de covid-19, precizează luni într-un comunicat laboratorul.

”Este o etapă foarte importantă, suntem foarte mulţumiţi că am dat dovadă de hotărâre”, dă asigurări, la Europe1, preşedintele Sanofi Olivier Bogillot,

Vaccinul funcţionează pe bază de proteină recombinată adjuvantă - o tehnologie folosită de mult timp în lupta împotriva grpei.

Olivier Bogillot precizează că vaccinul este ”termostabil”, adică un vaccin ”mai practic, şi nu este nevoie să ne vaccinăm la farmacist”.

Un studiu în faza 3, ultima pe om înaintea unei eventuale autorizări, urmează să înceapă să săptămânile viitoare, precizează Sanofi.

Laboratorul francez vrea să lanseze, în paralel, producţia, pentru ca ”vaccinul să fie disponibil imediat” ce rezultatele fazei 3 sunt concludente.

Acest studiu urmează să evalueze două formule ale vaccinului - şi anume împotriva ”variantei Wuhan” şi variantei sud-africane, precizează grupul.

În faza 2, vaccinul-candidat a fost testat doar asupra ”variantei Wuhan”.

Laboratorul discută cu mai multe state, inclusiv cu Uniunea Europeană (UE) eventuale comenzi.

Rezultate intermediare arată că o seroconversie - producţie de anticorpi - în 95 până la 100% din cazuri, în urma administrării celei de a doua doze, la toate categoriile de vârstă (de la 18 la 95 de ani) şila toate dozele studiate.

La participanţii care au fost infectaţi cu covid-19, o singură doză de vaccin a generat producerea unei concentraţii mari de anticorpi neutralizanţi, ”ceea ce subliniază interesul solid potenţial pe care-l reprezintă dezvoltarea sa în vederea vaccinării la rapel”, apreciază Sanofi.

În urma acestor rezultate din faza 2, ”foarte încurajatoare”, vaccinul ”va reprezenta o soluţie suplimentară, eficientă, după faza 3”, apreciază Olivier Bogillot, care subliniază că doar 10% din populaţia mondială a fost vaccinată ci o doză de vaccin anticovid.

Un prim studiu pe om a condus, în 2020, la un răspuns imunitar insuficient. Laboratorul a amânat o eventuală lansare în trimestrul patru din 2021, după ce miza pe o lansare la începutul anului.

Această întârziere a provocat o polemică în Franţa, iar sindicate din cadrul laboratorului au denunţat desfiinţarea a 400 de locuri de muncă prevăzute în cercetare.

Mai multe laboratoare şi companii în domeniul biotehnologiei au lansat vaccinuri.

În Europa sunt pe piaţă vaccinurile alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech, americanilor de la Moderna şi Johnson&Johnson şi laboratorului britanico-elveţiam AstraZeneca.

Sanofi dezvoltă, de asemenea, un al doilea vaccin-candidat împreună cu societatea americană Translate Bio, care are la bază tehnologia mai recentă a ARN-ului mesager, folosită în vaccinurile Pfizer-BIoNTech şi Moderna.

În paralel, grupul farmaceutic francez a încheiat acorduri cu alţi producători americani - Pfizer, Johnson & Johnson şi  Moderna - pentru a-i ajuta la îmbutelierea vaccinurilor în flacoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.