Premierul finlandez în exerciţiu Sanna Marin a anunţat miercuri că se retrage - în septembrie - de la conducerea Partidului Social Democrat (SDP), în urma înfrângerii în alegerile legislative de duminică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sanna Marin, în vârstă de 37 de ani, al cărei viitor politic face subiectul unor speculaţii, a anunţat într-o conferinţă de presă a ”ajuns la concluzia că nu va candida la un nou mandat la conducerea SDP la viitorul Congres, în septembrie”.

În pofida faptului că este cea mai populară femeie prim-ministru de la începutul secolului al XXI-lea în Finlanda, partidul său s-a clasat al treilea în alegerile legislative de duminică, după centru-dreapta şi un partid naţionalist,

”Voi prezenta demisia Guvernului mâine (joi)”, a anunţat ea.

Partidul său - care şi-a îmbunătăţit scorul faţă de cel din alegerile din 2019 - ar putea intra într-o coaliţie cu viitorul premier Petteri Orpo, în cazul în care acesta va opta să se alieze cu stânga şi nu cu extrema dreaptă.

Ea a respins ipoteza de a rămâne premier în acest caz.

”Nu cred să fie probabil ca eu să mă aflu în echipa ministerială”, a declarat ea.

”Nu mi s-a propus un post internaţional. Îmi voi continua activitatea ca deputată”, a anunţat social-democrata.

Cea care a devenit o figură internaţională recunoscută în timpul mandatului a evocat ”marea onoare” de a conduce Guvernul trei ani şi jumătate şi ”momente excepţional de dificile”.

”Trebiie să recunosc cu sinceritate că rezistenţa mi-a fost pusă la încercare în aceşti ani”, a declarat Sanna Marin.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.