Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul spaniol Pedro Sanchez şi-au afişat joi viziunea comună asupra necesităţii unui ”răspuns foarte voluntarist” al subvenţiilor masive prevăzute de planul de investiţii al preşedintelui american Joe Biden în cadrul tranziţiei ecologice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem şi unul şi celălalt conştienţi de faptul că trebuie să reacţionăm în mod foarte voluntarist”, pentru a ”transmite un mesaj foarte clar întreprinderilor noastre”, a declarat Emmanuel Macron în faţa presei, în urma unui summit francezo-spaniol, la Barcelona.

”Europa traversează un moment dificil, din cauza Războiului (rus din Ucraina), însă şi din cauza unor decizii comerciale luate de către aliaţii Uniunii Europene, precum Statele Unite”, a subliniat, la rândul său, Pedro Sanchez. 

”Noi ne felicităm că Statele Unite intră într-o tranziţie verde, dar trebuie să ajungem la un acord pentru ca acest angajament în tranziţia verde să nu însemne dezindustrializarea Uniunii Europene”, a subliniat şeful Guvernului spaniol.

Planul de investiţii în lupta modificărilor climatice al preşedintelui american - ”Inflation Reduction Act” (IRA) -, care prevede ajutoare ample întreprinderilor stabilite în Statele unite în sectoarele vehiculelor electrice sau energiei regenerabile, provoacă îngrijorări puternice Uniunii Europene (UE).

Europenii încearcă în prezent să obţină derogări de la planul american - pentru a diminua riscul la adresa întreprinderilor şi producţiilor europene.

Emmanuel Macron depune eforturi să-şi convingă partenerii de importanţa adoptării unui plan european la fel de masiv ca cel american.

El urmează să dicute în acest sens cu cancelarul german Olaf Scholz duminică.

Comisarul european însărcinat cu Piaţa Internă Thierry Breton dădea asigurări săptămâna trecută, la Madrid, că ”lucrează” la măsuri ”comparabile” cu subvenţiile americane masive, cu scopul de a proteja industria europeană de riscul ”distorsionării” concurenţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.