Şeful Guvernului socialist spaniol Pedro Sanchez a anunţat marţi că nu va publica lista beneficiarilor unei amnistii fiscale acordate în 2012, de care ar fi profitat fostul rege Juan Carlos, potrivit unor dezvăluiri ale fostei sale amante, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy, căruia i-a succedat Pedro Sanchez la conducerea ţării, a adoptat această măsură în plină criză economică, dând asigurări că ea avea să permită statului să colecteze bani în vederea reducerii deficitului.

Amnistia fiscală, acordată unor particulari şi întreprinderi, a fost anulată în 2017 de către Curtea Constituţională, care a acuzat Guvernul că a ”abdicat” de la obligaţia sa de a garanta justa contribuţie a tuturor la Trezoreria publică.

Însă, în faţa deputaţilor, Pedro Sanchez a amintit că hotărârea Curţii Supreme nu este retroactivă.

”Nu este posibil să se revină asupra cazurilor care au beneficiat de această amnistie” şi ”nici să se publice numele”, a declarat el.

”N-am nicio idee cine sunt amnistiaţii”, a adăugat el.

De mai multe zile, fostul rege Juan Carlos, care a abdicat n 2014 după mai bine de 38 de ani de domnie, este suspectat că a beneficiat de amnistie.

Presa online a publicat înregistrări audio în care fosta sa amantă, aristocrata germană Corinna zu Sayn-Wittgenstein, sugerează că fostul rege a benficiat de această amnistie şi că ar fi deschis conturi în Elveţia pe numele unui văr rezident la Monaco, Alvaro d'Orléans Bourbon.

”El a pus pe numele său conturile bancare în Elveţia care nu s-au întors odată cu amnistia”, spune ea într-una dintre aceste înregistrări audio.

Publicarea unor nume ale unor beneficiari ai amnistiei fiscale a fost, cu toate acestea, una dintre promisiunile lui Pedro Sanchez înainte să ajungă la putere, la începutul lui iunie, a subliniat Podemos (stânga radicală).

”Cetăţenii ţării oastre au dreptul să ştie dacă regele emerit este sau nu un fraudator”, i-a spus deputata Ione Belarra lui Pedro Sanchez.

Şeful Guvenului - foarte minoritar în Parlament şi care depinde de partide ca Podemos - a anunţat că Executivul său va prezenta un proict de lege vizând o interzicere a amnistiilor fiscale.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.