Sicilia este necesar să nu mai fie ”tabăra de refugiaţi a Europei”, a declarat duminică, în cadrul unei vizite pe insulă, noul ministru italian de Interne Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta, antimigraţie), relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul Guvern italian nu are planuri ”dure, ci de bun simţ” cu privire la migranţi, a declarat liderul formaţiunii antimigraţie.

Creşterea numărului expulzărilor şi limitarea unor noi sosiri vor salva vieţi, a apreciat el.

Însă unii critici pun la îndoială fezabilitatea planurilor lui Salvini.

Italia este principala destinaţie a migranţilor care traversează Marea Mediterană, din nordul Africii către Europa, în pofida faptului că numărul acestora a scăzut în ultimele luni.

Noul guvern populist şi de extremă dreapta, din care fac parte Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) şi Liga, a depus jurământul la sfârşitul săptămânii, punând astfel capăt câtorva luni de incertitudine în a patra economie a Uniunii Europene (UE).

Liga se opune ferm migraţiei, iar acordul încheiat cu M5S în vederea formării Guvernului reflectă puternic acest lucru.

”Este de-ajuns ca Sicilia să fie tabăra de refugiaţi a Europei. Eu nu voi sta degeaba, în timp ce aici au loc debarcări după debarcări. Avem nevoie de centre de expulzare”, a declarat Salvini duminică în portul sicilian Catania.

În opinia sa, ”cea mai bună modalitate de a salva vieţi este ca aceste persoane să fie împiedicate să se urce în bărci”.

El a anunţat că va acţiona în vederea unei descurajări a ”miilor de persoane disperate care au iluzia că în Catania, în Sicilia, în Italia există locuinţe şi locuri de muncă pentru toată lumea”.

”Nu sunt suficiente locuinţe şi locuri de muncă pentru italieni şi cu atât mai puţin pentru jumătate din continentul african”, a declarat noul ministru de Interne.

Salvini a vizitat de asemenea portul Pozzallo, unde vineri au fost aduşi peste 150 de migranţi originari din Africa subsahariană, salvaţi de un grup umanitar.

El a declarat sâmbătă, la un miting în nordul Italiei, că ”vremurile bune” s-au terminat pentru migranţii ”ilegali”, pe care i-a ameninţat să fie ”pregătiţi să-şi facă bagajele”.

Liga şi M5S cer, în programul lor comun, ajutoare suplimentare din partea UE în probleme legate de imigraţie.

Cele două formaţiuni subliniază că expulzarea unei jumătăţi de milion de migranţi fără acte din Italia este ”o prioritate”.

Această măsură impune înfiinţarea unor ”centre de sejur temporar” în întreaga Italie, în care să fie instalaţi migranţi ce urmează să fie expulzaţi, afirmă cele două partide.

Ele îndeamnă totodată la o reinstalarea unor solicitanţi de azil în întreaga UE - o măsură respinsă deja de unele state membre.

Salvini a anunţat că se gândeşte, de asemenea, la măsuri împotriva organizaţiilor care salvează migranţi pe mare. El le-a acuzat anterior că sunt complice cu traficanţi de migranţi.

Unii critici ai noului Guvern apreciază că planul acestuia cu privire la repatrierea migranţilor este irealizabil şi riscă să alimenteze rasismul şi să politizeze o problemă umanitară.

Un acord controversat încheiat de fostul Guvern şi autorităţi libiene recunoscute internaţional a condus, din vara trecută, la o scădere a numărului migranţilor care sosesc din această ţară.

Cu toate acestea, 13.500 de migranţi au fost înregistraţi de la începutul anului, potrivit unor oficiali italieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.