Francezul Salah Abdeslam, condamnat la închisoare pe viaţă ireductibilă după ce a fost găsit vinovat de participare la atentatele teroriste de la Paris şi Saint German de la 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi, a fost scos mirercuri din celula în care era deţinut în Belgia pentru a fi transferat în Franţa, declară avocata acestuia, Delphine Paci, AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ei au venit să-l ia (miercuri) dimineaţa din celula sa, la ora (locală) 9.00 (10.00, ora României) şi aplecat în Franţa”, declară Delphine Paci.

”Aceasta este o încălcare flagrantă a statului de drept”, denunţă ea.

În septembrie, Salah Abdeslam a fost condamnat cu privire la ”asasinate într-un context terorist” de către justiţia belgiană, în atentatele din martie 2019 de la Bruxelles.

Aceste atentate au fost comise de către aceeaşi celulă jihadistă care a comis atentatele de la Paris.

Trei bărbaţi s-au detonat - doi pe aeroport, iar unul la metrou - omorând 32 de oameni şi rănind alte câteva sute.

Salah Abdeslam şi-a ispăşit cea mai mare parte a detenţiei în Franţa, după ce a fost arestat în martie 2016.

În iulie 2022, după încheierea unui proces-fluviu la Paris, cu privire la atentatul de la 13 noiembrie, el a fost ”predat temporar” Belgiei, în vederea procesului atentatelor de la Bruxelles.

În pofida naţionalităţii sale franceze, Salah Abdeslam şi-a exprimat voinţa de a-şi ispăşi pedeapsa în Belgia, unde a crescut şi unde se află familia sa.

În octombrie 2023, Curtea de Apel din Bruxelles, sesizată de avocaţii acestuia, a ”suspendat temporar” transferul lui Salah Abdeslam în Franţa, unde jihadistul urmează să-şi ispăşească pedeapsa cu privire la atentatele de la 13 noiembrie 2015.

Avocata Delphine Paci denunţă transferul către Franţa de miercuri drept ”o încălcare flagrantă a statului de drept”.

”A existat în mod clar o înţelegere între statul belgian şi statul francez în vederea încălcării unei hotărâri a justiţiei”, declară ea AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.