Şaisprezece cetăţeni străini au fost acuzaţi în mod oficial în Polonia de spionaj, de pregătirea de acte de sabotaj şi de colectare de informaţii în favoarea Rusiei, anunţă miercuri Biroul coordonatorului serviciilor speciale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Actul acuzării a fost trimis la tribunal” împotriva acestei reţele de spioni - dezmembrată în martie -, anunţă într-un cominicat biroul.

”Sarcinile care le erau atribuite includ identificarea unor clădiri militare şi de infrastructură sensibile, supravegherea şi documentarea transporturilor de ajutor militar şi umanitar destinat Ucrainei şi pregătirea unor deraieri de trenuri”, acuză biroul.

Potrivit biroului, toţi acuzaţii au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi - inclusiv operaţiuni de propagandă care vizau o destabilizare a relaţiilor polonezo-ucrainene şi crearea în Polonia a unor sentimente ostile Ucrainei.

ZECE ANI DE ÎNCHISOARE

Ministrul polonez al Justiţiei Zbigniew Ziobro anunţă pe X că toţi acuzaţii riscă până la zece ani de închisoare.

În martie, după arestarea unor membri ai acestei reţele, ministrul polonez de Interne Mariusz Kaminski a anunţat că este vorba despre cetăţeni străini din ţări ”din afara frontierelor de est ale Poloniei”.

Agenţia de Securitate Internă (ABW) anunţa atunci că a confiscat material electronic şi dispozitive de urmărire GPS care au fost instalate pe convoaie cu ajutoare destinate Ucrainei.

Potrivit postului polonez privat de radio RMF, gruparea a instalat zeci de camere de înregistrare care transmit date despre traficul feroviar - în apropierea aeroportului Jasionka, lângă Rzeszow (sud-est).

Aeroportul Jasionka este unul dintre principalele puncte de transfer de armament şi muniţie din Occident către Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.