Agenţia S&P Ratings a degradat sâmbătă cu un nivel ratingul datoriei pe termen lung a Ucrainei, după invazia rusă, după ce agenţia Fitch a procedat la fel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fitch consideră acum datoria pe termen lung a Ucrainei o investiţie extrem de speculativă cu risc de neplată.

S&P Ratings a scăzut ratingul Ucrainei de la ”B” la ”B-” şi preconizează o perspectivă negativă. Acest lucru înseamnă că agenţia poate scădea în continuare ratingul Ucrainei.

”Decizia rusă de a lansa un atac militar împotriva ţării (Ucrainei) sporeşte semnificativ riscurile negative ale perspectivelor sale economice şi pune în pericol exerciţiul datoriei” subscris de operatori economici, justifică într-un comunicat S&P Ratings.

”Ucraina se confruntă de-acum cu eventuale perturbări ale anumitor sectoare economice-cheie, precum importantele sale exporturi agricole şi reţeaua de gazoducte”, precizează agenţia.

Fitch a scăzut cu un nivel, la ”CCC”, ratingul datorei pe termen lung al Ucrainei şi o plasează în categoria investiţiilor exdtrem de speculative cu un risc de incapacitate de plată.

”Invazia militară a Rusiei a antrenat riscuri sporite ale finanţelor externe şi publice ale Ucrainei, stabilitatea financiară şi stabilitatea politică”, subliniază într-un comunicat Fitch, care evocă de asemenea ”incertitudinea obiectivelor ultime ale Rusiei, durata, amploarea şi intensitatea conflictului şi consecinţelor acestuia”.

Nicio perspectivă nu este oferită, ceea ce înseamnă un risc de nerambursare a datoriei de către un emitent, a cărui calitate este considerată mediocră, precizează ea.

”Până în prezent, Ucraina dispunea de un cadru de politică macroeconomic credibil (...), un istoric al unei susţineri multilaterale, indicatori de dezvoltare umană favorabili, o poziţie de creditor extern net de 9% din PIB şi o datorie publică slabă”, potrivit agenţiei.

Însă, în contextul în care ”Ucraina are o lichiditate exterioară destul de slabă raportat la serviciul datoriei externe suverane de 4,3 miliarde de dolari în 2022 (...), ieşiri de capital aşteptate îi vor slăbi şi mai mult poziţia de finanţare externă”.

”Şocul încrederii interne urmează să aibă un impact dur asupra activităţii economice şi monedei şi să alimenteze presiuni inflaţioniste şi o volatilitate macroeconomică”, mai ales în contextul în care ”finanţele publice urmează să fie afectate de cheltuieli militare mai importante şi de posbiliitatea refinanţării datoriei interne, care va fi grav limitată”.

Agenţia îşi exprimă, de asemenea îngrijorarea cu privire la ”probabilitatea puternică a unei lungi perioade de instabilitate politică, în contextul unei schimbări de regim ca obiectiv probabil al preşedintelui (rus Vladimir) Putin, care creează o incertitudine politică sporită şi eventual o slăbire a capacităţii Ucrainei de a-şi plăti datoria”.

Agenţia Moody's avertiza vineri seara că urmează să treacă în revistă o eventuală scădere a ratingurilor pe care le acordă datoriilor Rusiei şi Ucrainei.

Manevre militare ”reprezintă o nouă creştere a riscurilor geopolitice relevate de către Moody's, dublate de-acum de sancţiuni suplimentare, cele mai dure, impuse Rusiei”, preciza agenţia într-un comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.