Centrala Nucleară Zaporojie, aflată sub controlul armatei ruse, a decis să interzică accesul tuturor angajaţilor operatorului ucrainean Energoatom, anunţă joi Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dirrectorul general al agenţiei ONU Rafael Grossi -  care urmează să efectueze o vizită în centrală săptămâna viitoare - ”va ridica problema crucială a personalului şi va cere informaţii cu privire la acest anunţ”, anunţă într-un comunicst AIEA.

”Centrala a anunţat că niciun angajat Energoatom nu va fi autorizat, începând din această zi (joi), în centrală”, în care muncesc în prezent doar foşti angajaţi ai operatorului ucrainean ”care au adoptat naţionalitatea rusă şi au semnat contracte cu exploatantul rus”, precizează AIEA.

”Este de o inmportanţă crucială ca instalaţia să dispună de personal calificat necesar în vederea garantării siguranţei nucleare”, subliniază Grossi.

Personalul celei mai mari centrale nucleare din Rusia a a fost deja ”redus puternic” de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, aminteşte el.

În prezent, 4.500 de persoane muncesc sub autoritatea unor ruşi, iar ”940 de candidaturi sunt în curs de examinare”, potrivit unor date furnizate de către experţi AIEA prezenţi în permanenţă la faţa locului.

Înainte de război, centrala avea aproximativ 11.500 de angajaţi.

Centrala Nucleară de la Zaporojie, cucerită de către armata rusă în martie 2022, se află în mijlocul războiului.

Ea se află la Energodar, de-a lungul fluviului Nipru, care face oficiu de linie naturală a frontului între ruşi şi ucraineni.

Ea a fost vizată de tiruri şi a fost deconectată de la reţeaua elctrică în mai multe rânduri, o situaţie precară care a alimentat cu regularitate temeri cu privire la un accident nuclear.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.