Rusia este victima unor atacuri cibernetice americane ”de ani de zile”, a deplâns marţi Kremlinul, după ce cotidianul The New York Times (NYT) a dezvăluit că Statele Unite îşi multiplică intruziunile digitale în reţeaua electrică rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mai multe dintre organizaţiile noastre financiare, instituţiile noastre de presă şi infrastructurile noastre critice fac obiectul unor atacuri de mai mulţi ani, provenind din diverse ţări occidentale, între care şi Statele Unite”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Aceasta este o mare problemă şi de aceea a propus Vladimir Putin în numeroase rânduri Washingtonului şi omologului său american să coopereze în domeniul securităţii cibernetice. Aceste propuneri au fost deja respinse de către colegii noştri americani”, a adăugat Peskov.

Cotidianul The New York Times a dezvăluit în ediţia de sâmbătă că Washingtonul şi-a multiplicat intruziunile informatice în reţeaua electrică şi vizând alte ţinte din Rusia, cu scopul de a trimite un avertisment Moscovei, suspectată că face acelaşi lucru în Statele Unite, şi pentru a pregăti un eventual atac cibernetic în cazul unui conflict major între cele două ţări.

Potrivit unor oficiali americani citaţi de ziar, Donald Trump nu a fost informat detaliat cu privire la aceste operaţiuni.

Acest articol a provocat furia preşedintelui american, care a denunţat un ”act virtual de trădare” şi a catalogat cotidianul newyorkez drept ”corupt”, iar pe jurnaliştii acestuia drept ”inamici ai poporului”.

Potrivit unei surse în domeniul securităţii citată luni de ageţia rusă RIA Novosti, Statele Unite încearcă de ani de zile să avarieze infrastructuri de transport, energetice şi bancare din Rusia în ceea ce par să fie acte de ”război cibernetic”.

Directorul serviciilor ruse de informaţii externe Serghei Narîşkin a anunţat marţi atacuri cibernetice occidentale - în pregătire - vizând Rusia.

”Noi ne informăm instanţele cu privire la acest lucru”, a declarat el într-o întâlnire cu servicii de securitate, fără să ofere alte detalii.

Rusia este acuzată de către Occident de faptul că se află la originea mai multor atacuri cibernetice de amploare mondială comise în ultimii ani, precum piratarea Partidului Democrat american, a agenţiei sportive antidipaj sau a aeroportului din Odesa, în Ucraina.

Ea este suspctată, de asemenea, că se face vinovată de o serie de campanii de dezinformare în presă şi pe reţele de socializare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.