Rusia susţine că a doborât duminică o rachetă de croazieră lângă podul Kerci, care leagă Crimeea ocupată de Rusia continentală. Traficul a fost suspendat temporar, potrivit oficialilor pro-ruşi, care au spus că nu au fost raportaţi răniţi. Aparenta lovitură vine după ce ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a părut să recunoască, pentru prima dată din partea unui oficial de la Kiev, că Ucraina a fost responsabilă pentru explozia care avariase deja podul în octombrie anul trecut, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sistemele ruse de apărare aeriană au doborât două rachete duminică, au declarat oficialii ruşi, una deasupra peninsulei Crimeea şi alta pe cerul regiunii Rostov din sudul Rusiei, care se învecinează cu Ucraina.

O rachetă de croazieră a fost doborâtă în apropierea oraşului Kerci din peninsula Crimeea, fără a provoca pagube sau victime, a scris guvernatorul instalat de Moscova, Serghei Aksionov, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. El nu a precizat de unde a fost lansată racheta.

Oficialii locali au declarat că circulaţia traficului pe podul Crimeea care leagă peninsula anexată ilegal de Rusia continentală a fost restabilită după o aparentă suspendare a circulaţiei pe ambele sensuri. Nu a fost dat niciun motiv pentru oprirea traficului.

Într-un alt incident, apărarea aeriană rusă a doborât o rachetă ucraineană în regiunea Rostov din Rusia, a declarat guvernatorul Vasili Golubev pe Telegram. "Nu au fost victime. Resturile au deteriorat parţial acoperişurile mai multor clădiri", a scris Golubev.

Moscova acuză în mod regulat Ucraina de atacuri împotriva ţintelor din interiorul Rusiei, dar Kievul neagă acest lucru, spunând că duce un război defensiv pe propriul teritoriu.

Podul de circa 20 de kilometri care leagă Crimeea de Rusia continentală, cel mai lung din Europa, a fost atacat şi în octombrie anul trecut, ceea ce a provocat perturbări mari în transport.

Anunţul Rusiei că a doborât o rachetă de croazieră duminică în apropierea podului Kerci a venit la scurt timp după ce ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a făcut o declaraţie care pare a fi cea mai clară recunoaştere de până acum că forţele ucrainene au lansat atacul din octombrie anul trecut asupra aceluiaşi pod. Se întâmpla a doua zi după ce Vladimir Putin împlinise 70 de ani, în condiţiile în care podul Kerci a fost proiectul de suflet al liderului de la Kremlin.

Enumerând, după 500 de zile de război, 12 realizări ucrainene, Maliar a scris pe Telegram: „Acum 273 de zile, am lansat prima lovitură pe podul din Crimeea pentru a perturba logistica rusă”.

Mesajul de pe Telegram a menţionat şi scufundarea crucişatorului Moskva (acum 451 de zile) şi eliberarea Insulei Şerpilor (acum 373 de zile).

Atacul asupra podului Kerci a reprezentat o lovitură psihologică pentru Moscova şi o victorie majoră de propagandă pentru Kiev. Oficialii ucraineni s-au bucureat la acea vreme de explozie, dar nu au făcut o revendicare clară a responsabilităţii. Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a publicat atunci un videoclip cu podul în flăcări alături de un videoclip cu Marilyn Monroe cântând „La mulţi ani, domnule preşedinte”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.