Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că Moscova va fi forţată să folosească arme „similare”, dacă Statele Unite vor furniza Ucrainei bombe cu dispersie, relatează Reuters, citând agenţiile de presă ruse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şoigu a spus că Rusia deţine muniţii cu dispersie, dar până acum s-a abţinut să le folosească în campania sa militară.

„În cazul în care Statele Unite furnizează muniţii cu dispersie Ucrainei, forţele armate ruse vor fi forţate să folosească arme similare împotriva forţelor armate ale Ucrainei ca răspuns”, a declarat Şoigu marţi. „Trebuie remarcat că Rusia are în serviciu muniţii cu dispersie, pentru toate ocaziile. Sunt mult mai eficiente decât cele americane”, a spus el.

Şoigu a adăugat că armata rusă ia măsuri pentru a-şi proteja trupele de astfel de arme.

SUA au anunţat săptămâna trecută că vor furniza Ucrainei muniţii cu dispersie - dispozitive explozive care de obicei eliberează un număr mare de bombe mai mici pe o zonă întinsă. Sunt interzise de peste 100 de ţări, inclusiv Marea Britanie şi Japonia, dar Rusia, SUA şi Ucraina nu sunt semnatare ale Convenţiei de la Oslo.

SUA au acuzat anterior Rusia că foloseşte muniţii cu dispersie în Ucraina şi au spus că au avut o rată de eşec de până la 40%, lăsând terenul plin de bombe neexplodate. Washingtonul spune că lotul de muniţii pe care îl trimite în Ucraina are o rată de eşec de mai puţin de 2,35%.

Human Rights Watch spune că atât Moscova, cât şi Kievul au folosit muniţii cu dispersie în timpul conflictului de aproape 17 luni din Ucraina, pe care Rusia îl numeşte „operaţie militară specială”.

Oficialii americani spun că au acceptat cererea Kievului pentru a trimite bombe cu dispersie, după ce a devenit evident că Ucraina – care duce acum o contraofensivă împotriva Rusiei – rămâne fără muniţie de artilerie obişnuită, iar producţia nu îi va satisface nevoile.

Aliaţii apropiaţi ai SUA, inclusiv Marea Britanie, Canada şi Germania şi-au exprimat opoziţia faţă de utilizarea muniţiilor cu dispersie.

În alte declaraţii, Şoigu a spus că Rusia „reduce în mod semnificativ” potenţialul contraofensivei Ucrainei şi că forţele ruse au câştigat teren în timpul contraatacului ucrainean în direcţia Lîman din regiunea Doneţk.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.