Consiliul Europei (CoE) îşi exprimă regretul regretul luni - cu câteva zile înainte de ieşirea Rusiei din Convenţia europeană a drepturilor omului - faţă de faptul că Moscova ”se izolează şi mai mult de lumea democratică”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia va priva peste 140 de milioane de cetăţeni ruşi de protecţia oferită de Convenţie”, deplânge, într-un comunicat, secretarul general al organizaţiei paneuropene de apărarea drepturilor omului, Marija Pejcinovic Buric.

Convenţia europeană a drepturilor omului - care apără libertăţile fundamentale - este un text care leagă cei 46 de membri ai CoE, a cărei respectare este controlată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cu sediul la Strasbourg.

La câteva zile după ce Rusia a atacat Ucraina, la 24 februarie, Moscova a decis să iasă din CoE, chiar înainte să fie exclusă de instanţă, la 16 martie.

Rusia a decis să nu mai aplice hotărârile CEDO de la acea dată, însă ea rămâne în mod oficial legată prin Convenţie pe o perioadă de şase luni, adică până la 16 septembrie, când încetează să mai fie ”parte contractantă a Convenţiei”.

Curtea de la Strasbourg rămâne, însă, competentă în judecarea plângerilor cu privire la eventuale încălcări ale drepturilor omului - până vineri.

”Consiliul Europei va continua să facă tot posibilul pentru ca să se facă dreptate şi pentru ca persoanele implicate să răspundă pentru faptele lor”, subliniază Marija Pejcinovic Buric.

Ea insistă asupra ”obligaţiei legale” a Rusiei de a aplica hotărârile CEDO cu privire la fapte care au loc până la 16 septembrie.

”Consiliul Europei va continua să susţină şi să se angajeze pe lângă apărătorii drepturilor omului, forţelor democratice, presei libere şi societăţii civile independente din Federaţia rusă”, promite secretarul general CoE.

Marija Pejcinovic Buric îşi exprimă speranţa ca ”într-o bună zi, cetăţenii ruşi să poată beneficia din nou de protecţia Convenţiei europene a drepturilor omului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.