Kremlinul a refuzat apelurile SUA de a renunţa la un sistem de rachete nucleare, informând că respectă tratatul nuclear semnat în timpul Războiului Rece, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un oficial american a informat joi că Rusia trebuie să renunţe la rachetele nucleare de croazieră 9M729 sau să modifice raza lor pentru a respecta Tratatul Forţelor Nucleare cu rază Medie (INF) din 1987 şi să evite astfel ca Washingtonul să se retragă din pact.

„Rusia nu a încălcat şi rămâne angajată să respecte obligaţiile din tratatul INF”, a declarat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) privind armamentul nuclear cu rază medie de acţiune a fost semnat în 1987 de către liderii american şi sovietic de la acea vreme, Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov.

Acest tratat - care aboleşte o întreagă clasă de rachete cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri - a pus capăt crizei declanşate în anii '80 de desfăşurarea de rachete sovietice de tip SS-20 - cu focoase nucleare - îndreptate împotriva capitalelor occidentale.

Semnat în urmă cu peste 30 de ani, Tratatul INF a ajuns în atenţia pubică în octombrie, când preşedintele american Donald Trump a anunţat că Statele Unite urmează să ”pună capăt acordului” şi să dezvolte din nou armament nuclear.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.