Rusia recrutează mercenari sirieni cu experienţă de gherilă urbană pentru a combate în Ucraina, a confirmat luni un purtător de cuvânt de la Pentagon, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Noi credem că informaţiile potrivit cărora ei (ruşii) recrutează combatanţi sirieni pentru a-şi extinde forţele în Ucraina sunt veridice", a afirmat purtătorul de cuvânt al ministrului Apărării, John Kirby. 

"Este interesant că Putin apelează la combatanţi străini", a continuat el, ştiind că potrivit Pentagonului Rusia a angajat în Ucraina practic toate forţele de luptă mobilizate în ultimele luni la frontiera ruso-ucraineană, estimate de Washington la mai mult de 150.000 de soldaţi. 

The Wall Street Journal a informat că Moscova, care a lansat o invazie în Ucraina la 24 februarie şi a întâlnit o rezistenţă neşteptată, a început în ultimele zile să recruteze combatanţi sirieni pentru a-i folosi în preluarea controlului zonelor urbane. 

Un responsabil american a afirmat de altfel pentru cotidianul economic că unii combatanţi sirieni se aflau deja în Rusia, pregătindu-se să se alăture luptei în Ucraina. 

Pentagonul nu are "vizibilitate perfectă" asupra persoanelor recrutate care se alătură ofensivei ruse sau a numărului lor, a recunoscut Kirby. 

Rusia este implicată din 2015 în conflictul sirian alături de regimul preşedintelui Bachar al-Assad.

Combatanţi străini sunt deja prezenţi de ambele părţi ale frontului în Ucraina. 

Omul puternic din Cecenia, Ramzan Kadîrov, un fost rebel devenit aliat al Kremlinului, a distribuit videoclipuri ale combatanţilor ceceni în Ucraina şi a declarat că unii au fost ucişi în lupte. 

De cealaltă parte a frontului, zeci de mii de voluntari s-au alăturat Ucrainei, potrivit ministrului ucrainean al Afacerilor Externe Dmitro Kuleba. 

Kiev şi al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, Harkov, sunt încă sub autoritatea guvernului ucrainean, în timp ce Rusia a capturat oraşul Herson şi a intensificat bombardamentele în centre urbane din ţară. 

Invazia rusă, care este în a 12-a zi, a provocat fuga a 1,5 milioane de oameni în ceea ce ONU a calificat drept criza refugiaţilor cu cea mai rapidă creştere în Europa de la al Doilea Război Mondial. 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.