Rusia nu a reuşit să obţină luni, în Consiliul de Securitate al ONU, adoptarea unei rezoluţii pe care a propus-o şi care cerea o anchetă independentă privind exploziile din septembrie anul trecut ale gazoductului Nord Stream, transmite agenţia Anadolu. Rusia, China şi Brazilia au votat în favoarea proiectului de rezoluţie, în timp ce restul de 12 membri ai Consiliului s-au abţinut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sunt necesare cel puţin nouă voturi favorabile pentru a adopta un proiect de rezoluţie în consiliul format din 15 membri. Înaintea votului, emisarul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că rezoluţia are ca scop stabilirea "unei comisii internaţionale independente care să efectueze o anchetă cuprinzătoare, transparentă şi imparţială cu privire la cele întâmplate".

Conductele Nord Stream, care transportau gazele naturale ruseşti către nordul Germaniei prin Marea Baltică, au fost rupte într-o serie de explozii la 26 septembrie anul trecut, provocând scurgeri în ceea ce oficialii din ţările din regiune au numit "sabotaj probabil". Rusia acuză SUA de implicare directă în exploziile, care au avariat grav conductele.

Adjunctul ambasadorului SUA, Robert Wood, a declarat că "Statele Unite resping categoric acuzaţiile nefondate ale Rusiei, formulate împotriva noastră în legătură cu acest act de sabotaj".

El a declarat că proiectul de rezoluţie a fost o încercare de a discredita activitatea investigaţiilor naţionale în curs de desfăşurare şi nu o încercare de a căuta adevărul. "Apelurile Rusiei pentru responsabilitate sună astăzi ca şi cum ar fi goale", a adăugat Wood.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.