Rusia nu a cucerit oraşul Herson, iar confruntări armate contnuă în acest port din sudul Ucrainei, anunţă miecuri un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksii Arestovic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Portul Herson se află la vărsarea fluviului Nipru în Marea Neagră.

”Oraşul nu a căzut. Continuîm să ne apărăm”, declară Oleksii Arestovic.

Armata rusă a anunţat miercuri dimineaţa că a cucerit oraşul portuar Herson, situat în sudul Ucrainei, în apropiere de Peninsula Crimeea, în urma unor confruntări armate aprige.

”Unităţi ale armatei ruse au preluat controlul total asupra capitalei regionale Herson”, a anunţat un purtător de cuvînt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Primarul Hersonului, Igor Kolîhaiev, anunţa, cu doar câteva minute mai înainte, la ora 6.43 GMT (8.43, ora României), că localitatea se afla sub control ucrainean.

”Suntem în continuare Ucraina. Vom rămâne pentru totdeauna”, a declaart el pe Facebook.

”Astăzi voi încerca să găsesc soluţii pentru a aduna morţii, pentru a restabili alimentarea cu curent, gaze, apă şi încălzire în locurile în care au fost întrerupte. Dar vă avertizez că dacă ruşesc asta azi va fi un miracol”, continua el.

Hersonul şi periferia sa au fost bombardate violent miercuri dimineaţa.

Regiunea Herson, care se învecinează cu Crimeea, a fost atacată încă de la începutul invazieiruse, la 24 februarie, în zori.

Armata rusă a cucerit alt port-cheie al Ucrainei, Berdeansk, şi atacă în prezent portul Mariupol.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.