Rusia şi-a lansat cu succes luni, la aproape şase ani după ultimul test, racheta cu rază lungă de acţiune de nouă generaţie de tip Angara - prima dezvoltată în ţară de la căderea Uniunii Sovietice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unica lansare a unei rachete grele de tip Angara a avut loc la sfârşitul lui 2014, iar de atunci s-au acumulat o serie de întârzieri în acest program menit să înlocuiască vechile lansatoare de tip Proton, a căror tehnologie datează din anii '60.

Racheta a decolat luni, aşa cum s-a prevăzut, de la cosmodromul militar Pleseţk (nord), la ora 5.50 GMT (7.50, ora României).

”La momentul prevăzut, la 12 minute şi 28 de secunde de la decolare, blocul orbital al rachetei de tip Angara A5 (...) s-a despărţit de cea de a treia treptă”, a anunţat într-un comunicat Agenţia spaţială rusă Roskosmos, care salută o lansare ”reuşită”.

”Zboară, la naiba!”, a scris pe twitter directorul Roskosmos Dmitri Rogozin, care postează o imagine cu racheta în poligon.

Racheta de tip Angara a fost concepută în vederea înlocuirii lansatoarelor de tip Proton, ale căror prime versiuni detează din anii '60 şi care au fost vitime ale mai multor eşecuri în ultimii ani.

O comisie de anchetă a descoperit ulterior defecte la majoritatea motoarelor produse pentru racheta cu rază lungă de tip Proton.

Angara foloseşte totodată o tehnologie ”mai curată”, fiind propulsată cu un amestec de kerosen şi oxigen lichid, mult mai puţin poluant decât combustibili toxici folosiţi în cazul ansatoarelor de tip Proton.

Progranul Angara a înregistrat însă întârzieri importante, iar calendarul stabilit de către autorităţile ruse la momentul primului test, în 2014, nu a fost respectat.

Racheta care a decolat luni ar fi urmat să zboare prima oară la 3 noiembrie, o dată amânată în mai multe rânduri.

Sectorul spaţial rus - un motiv al unei imense mândrii în epoca sovietică - se confruntă cu dificultăţi importante de la căderea fostei URSS, în 1991.

Ultimii ani au fost marcaţi de mai multe scandaluri de corupţie şi o serie de lansări ratate, inclusiv una a unui zbor locuit care, din fericire, nu a avut consecinţe în privinţa celor doi astronauţi, care au putut să se catapulteze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.