Rusia este ”îngrijorată” de o ”mutare” a personalului Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care se afla în Ucraina, afirmă diplomaţia rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceste decizii nu pot decât să ne îngrijoreze grav”, a apreciat, într-o postate pe Telegram, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a anunţat duminică faptul că OSCE a informat statele membre, inclusiv Rusia, că unele ţări au luat decizia de a-şi ”redesfăşura cetăţenii care participă la Misiunea de Observare Specială din Ucraina din cauza deteriorării condiţiilor de securitate”.

Din cadrul OSCE fac parte 57 de ţări din Europa, Asia şi America de Nord, inclusiv Statele Unite, Rusia şi principalele ţări din Europa Occidentală, iar organizaţia are misiunea de a favoriza dialogul şi cooperarea în probleme de securitate.

Zaharova cataloghează aceste mişcări drept o ”mutare a unei părţi a personalului” OSCE şi acuză Misiunea organizaţiei din Ucraina de faptul că este ”deliberat antrenată în psihoza militaristă urzită de Washington şi folosită ca instrument al unei eventuale provocări”.

”Îndemnăm liderii OSCE să oprească în mod hotărât încercări de manipulare a misiunii şi să împiedice organizaţia să fie antrenată în jocuri politice fără scrupule care au loc în jurul ei”, afirmă ea.

Misiunea Statelor Unite la OSCE a anunţat, la rândul său, că apelul Washingtonului de joi adresat tuturor cetăţenilor americani de a părăsi Ucraina îi ”include pe cei care lucrează la Misiunea Specială OSCE în Ucraina”.

Membrii acestei misiuni sunt repartizaţi în întreaga ţară, inclusiv în Donbas (est), o regiune aflată sub controlul unor separatişti proruşi, în care sunt ”extrem de expuşi”, a subliniat misiunea americană la OSCE.

Un reprezentant al ”republicii” autoproclamate de la Doneţk (est) a declarat duminică unei agenţii locale de presă prorusă că membrii americani şi britanici ai Misiunii OSCE au primit ordinul să plece.

El a revenit mai târziu şi a rectifcat, dând asigurări că este vorba, de fapt, despre o ”rotaţie de personal” şi nu de o retragere.

Tensiunile în centrul cărora se află Ucraina s-au exacrbat în ultimele zile.

Statele Unite insistă în continuare asupra riscului unei invazii ”iminente” a Ucrainei de către Rusia, care neagă aceste acuzaţii şi acuză Statele Unite de ”isterie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.