Invazia rusă a Ucrainei - crime de război, punerea la încercare a securităţii internaţionale - a dominat luni deschiderea dezbaterilor Consiliului ONU al Drepturilor Omului (CDH/UNHRC) şi Conferinţa Dezarmării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După adoptarea, săptămâna trecută, cu o majoritate foarte largă, a unei rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU, prin care se cere o retragere ”imediată” a trupelor ruse, ONU şi aliaţii Kievului au lansat luni o nouă salvă de critici la adresa Moscovei, voind să arate că acest război nu priveşte doar Europa.

”Invazia Ucrainei de către Rusia a declanţat cea mai masivă încălcare a drepturilor omului pe care o cunoaştem azi”, a denunţat secretarul general al ONU Antonio Guterres în deschiderea celei de a 52-a sesiuni a Consiliului ONU al Drepturilor Omului (CDH), care urmează să dureze aproape şase săptămâni.

Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Volker Türk a denunţat ”invazia smintită a Ucrainei de către Rusia” şi revenirea ”războaielor de agresiune de distrugere care datează dintr-o epocă apusă şi cu consecinţe mondiale”.

”Azi este Ucraina, dar mâine ar putea fi altă ţară vecină”, a denunţat preşedintele Muntenegrului Milo Djukanovic, care a îndemnat ”să nu rămânem neutri”.

La Conferinţa Dezarmării - care a început tot luni la sediul ONU la Geneva -, secretara de stat britanică însărcinată cu Europa Leo Docherty a citit o ”Declaraţie” în numele a peste 30 de ţări.

Invazia rusă ”este o ameninţare nu doar la adresa Ucrainei, ci şi a păcii şi securităţii jinternaţionale şi la adresa ordinii internaţionale”, a subliniat ea.

”Rusia ne pune la încercare arhitectura securităţii colective şi ne pune în discuţie ordinea mondială care are la bază reguli şi dreptul. Într-un cuvânt, Rusia încearcă să-şi impună viziunea relaţiilor internaţionale pe baza legii celui mai puternic sau cel puţin a celui mai agresiv”, a denunţat ministrul francez de Externe Catherine Colonna.

Subsecretara de Stat americancă însărcinată cu controlul armamentului Bonnie Jenkin a denunţat suspendarea de către Rusia a participării sale la Tratatatul de dezarmare nucleară New START.

”Rusia arată încă o dată lumii că nu este o putere nucleară responsabilă”, a acuzat ea, iar ministrul german de Externe Annalena Baerbock a acuzat Moscova de subminarea ”arhitecturii controlului armamentului de care depindem toţi”.

CRIME DE RĂZBOI

Secreayrul de Stat american Antony Blinken urmează să participe joi la CDH prin videoconferinţă, iar adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov este aşteptat în zilele următoare la Geneva.

În urma sesiunii, la începutul lui aprilie, cele 47 de state membre ale CDH urmează să se pronunţe asupra unei continuări a activităţii anchetatorilor ONU cu privire la Ucraina, care urmează să prezinte în următoarele săptămâni primul raport în scris, după ce au anunţat, în septembrie, crime de război.

Rusia ”provoacă suferinţe de nedescris poporului ucrainean (...). Cei care se fac vinovaţi de aceste crime de război şi crime împotriva umanităţii vor trebui să dea socoteală”, a subliniat ministrul francez de Externe în faţa membrilor CDH.

Un pic mai tâziu, într-o reuniune de susţinere a Ucrainei, în marja Consiliului, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a denunţat - prin videoconferinţă - atrocităţile comise de către Rusia.

”Cea mai îngrozitoare crimă este furtul de copii. Vorim de milioane” de copii, a denunţat el, acuzând Moscova de comiterea unei ”crime de genocid” şi reiterând voinţa Kievului de a se înfiinţa un Tribunal Special pentru a judeca crimele ruseşti.

Ambnasadoarea ucraineancă Evghenia Filipenko a pledat săptămâna trecută în favoarea unei ”consolidări” a rezoluţiei care defineşte mandatul anchetatorilor, însă Kievul şi aliaţii săi au de convins anumite ţări care ezită să critice Moscova.

O reînnoire a mandatiului Raportorului cu privire la situaţia drepturilor omului în Rusia urmează, de asemenea,.să fie aspru dezbătută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.