Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov anunţă marţi că Rusia este deschisă unor negocieri cu Occidentul privind Războiul rus din Ucraina, dar că nu a primit încă nicio propunere ”serioasă” în acest sens, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia vrea să negocieze cu Statele Unite sau Turcia modalităţi prin care să înceteze războiul, care a intrat într-a opta lună, a declarat el într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat.

Lavorv pune acest accent asupra disponibilităţii Rusiei de a negocia, după ce Moscova a suferit o serie de înfrângeri usturătoare în contra-fensiva lansată de Kiev în septembrie, care schimbat dinamica războiului în favoarea Ucrainei.

El declară că oficiali, inclusiv un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate american (NSC) de la Casa Albă, John Kirby, au anunţat că Statele Unite sunt deschise unor negocieri cu Rusia, dar că Moscova a refuzat.

”Asta este o minciună”, a declarat Lavrov.

”Noi nu am primit nicio propunere serioasă pentru a lua legătura”, a adăugat el.

Şeful diplomaţiei ruse a dat asigurări că Moscova nu va respinge nicio întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele american Joe Biden la summitul G20, prevăzut la mijlocul noi noiembrie în Indonezia, şi că va analiza orice propunere, dacă primeşte vreuna până atunci.

”Noi am spus în mod repetat că nu refuzăm niciodată întâlniri. dacă există o propunere, atunci o vom analiza”, a dat asigurări Lavrov.

În privinţa posibilităţii ca Turcia să găzduiască negocieri între Rusia şi Occident, Lavrov dă asigurări că Moscova este dispusă să asculte orice sugestie, dar a subliniat că nu poate spune dinainte dacă acest lucru va conduce la vreun rezultat.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va avea oprtunitatea să-i prezinte propuneri preşedintelui rus Vladimir Putin în timpul vizitei lor în Kazahstan, săptămâna aceasta, a declarat Lavrov.

Negocieri directe între Ruisa şi Ucraina au fost întrerupte la sfârşitul lui martie, a subliniat el, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus orice negocieri cu Vladimir Putin, după ce acesta a anexat, luna trecută, patru regiuni ucrainene - Donţek, Lugansk, Zaporijia şi Herson, ocupate în parte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.