Curtea Europeană a Drepturolor Omului a condamnat marţi Rusia cu privire la faptul că a refuzat cererea unor cupluri de acelaşi sex de a se căsători şi arată cu degetul lipsa ”intenţiei de a-şi modifica dreptul în această problemă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit hotărârii CEDO, refuzul oricărei forme de recunoaştere şi de protecţie juridice constituie o încălcare a dreptului la respectarea vieţii private şi familiale”, garantat de către Convenţia europeană a drepturilor omului prin Articolul 8.

Începând din 2009, trei cupluri de acelaşi sex au depus cereri de căsătorie la birouri ale stării civile, în Rusia.

Aceste birouri au refuzat cererile şi şi-au justificat decizia în baza dreptului rus, care defineşte căsătoria ca pe o ”uniune conjugală liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

Acţiunile în justiţie ale cuplurilor gay au fost respinse, apoi, în mai multe rânduri, de către jurisdicţii superioare, care au stabilit că aceste cereri sunt ”contrare tradiţiilor naţionale stabilite”.

Aceste hotărâri au determinat aceste şase persoane să sesizeze CEDO în 2010 şi 2014.

În hotărârea sa, Curtea, cu sediul la Strasbourg, în Franţa, aminteşte că a respins, în hotărâri precedente privind Moscova, ”argumentul Guvernului (rus) potrivit căruia majoritatea ruşilor dezaprobă homosexualitatea”.

Potrivit CEDO, democraţia implică ”un echilibru care le asigură indivizilor minoritari un tratament drept” şi care evită ”orice abuz al unei poziţii dominante”.

CEDO precizează că jurisprudenţa Articolului 8 le impune statelor membre ”să ofere un cadru juridic” care să le permită cuplurilor de acelaşi sex să beneficieze de o ”recunoaştere şi o protecţie adecvate”.

Or ”Curtea notează că statul pârât nu a emis, în faţa acesteia, intenţia de a-şi modifica dreptul intern în vederea permiterii cuplurilor de acelaşi sex să beneficieze de o recunoaştere oficială şi de un regim de protecţie”.

Rusia nu mai face parte din Consiliul Europei (CoE) şi din Convenţia europeană a drepturilor omului de la 16 septembrie 2022 - însă este obligată să continue să pună în executare hotărârile CEDO cu privire la cazuri de dinaintea ieşirii Moscovei din aceste instituţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.