Ambasada Rusiei în Bosnia-Herţegovina avertizează miercuri Occidentul cu privire la o ”posibilă destabilizare” a Bosniei, de care s-ar putea face vinovat, la o zi după ce reprezentantul internaţional în această ţară din Balcani a suspendat o lege separatistă controversată a Republicii Srpska (RS), o entitate sârbă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această reacţie a Rusiei relevă tensiuni în această regiune fragilă, situată în Est şi Occident, în care Moscova încearcă să-şi crească influenţa.

În urma invaziei Ucrainei de către Kremlin s-au multiplicat temeri cu privire la apariţia unor noi tensiuni în Blacani.

Înaltul Reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia-Herţegovina, germanul Christian Schmidt - susţinut de către Occident, dar nerecunoscut de către Rusia - a ordonat marţi suspendarea unei legi privind bunurile publice, adoptată în februarie de către Republica Srpska.

Republica Srpska intenţiona, prin această lege - care slăbeşte puterea centrală - să-şi însuşească bunurile statului bosniac de pe teritoriul său, şi anume clădiri publice, infrastructuri sau terenuri.

Bosnia-Herţegovina este împărţită - de la sfârşitul războiului intercomunitar din perioada 1992-1995, soldat cu 100.000 de morţi - în două entităţi, şi anume Republica Srpska şi o federaţie croato-musulmană, unite printr-un Guvern central slab.

Decizia diplomatului german de a suspenda legea separatistă este respinsă drept ”ilegitimă” de către Ambasada Rusiei la Sarajevo.

Ambasada rusă cere într-un comunicat ca această decizie să fie ”anulată” de către Comitetul Director al Consiliului de Implementare a Păcii (PIC) în Bosnia-Herţegovina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.