Rusia a declarat luni că forţele sale au zădărnicit o ofensivă ucraineană majoră în cinci puncte de-a lungul frontului din regiunea ucraineană Doneţk şi că au fost ucişi sute de soldaţi inamici, în timp ce Ucraina a acuzat Moscova că răspândeşte minciuni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nu este deocamdată clar dacă atacul reprezintă sau nu începutul contraofensivei ucrainene pe care Kievul o promite de luni de zile pentru a alunga forţele ruseşti după invazia din februarie 2022.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat duminică dimineaţa cu şase batalioane mecanizate şi două batalioane de tancuri în sudul regiunii Doneţk, unde Moscova suspectează de mult timp că Ucraina ar căuta să creeze o breşă în teritoriul controlat de Rusia.

"În dimineaţa zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă pe scară largă în cinci sectoare ale frontului în direcţia Donetsk Sud", a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat postat pe Telegram la ora 1:30 a.m., ora Moscovei (şi a României). "Obiectivul inamicului a fost de a străpunge apărarea noastră în sectorul cel mai vulnerabil, în opinia sa, al frontului", a precizat acesta. "Inamicul nu şi-a îndeplinit sarcinile, nu a avut succes", a precizat Moscova.

Comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat luni că forţele ucrainene au continuat să "avanseze" în apropierea oraşului Bakhmut, în nordul Doneţkului, dar nu a făcut niciun comentariu cu privire la contraofensivă. Raportul zilnic al Statului Major General al Ucrainei a precizat doar că au avut loc 29 de confruntări în regiunile Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei.

Centrul de comunicare strategică al Ucrainei nu a abordat direct declaraţia rusă, dar a declarat, fără a furniza dovezi, că Rusia ar căuta să răspândească minciuni. "Pentru a-i demoraliza pe ucraineni şi a induce în eroare comunitatea (inclusiv propria populaţie), propagandiştii ruşi vor răspândi informaţii false despre contraofensivă, direcţiile acesteia şi pierderile armatei ucrainene", a avertizat acesta.

A ÎNCEPUT CONTRAOFENSIVA?

Pe de altă parte, preşedintele Volodimir Zelenski a postat luni pe Twitter un mesaj de încurajare pentru ucraineni, fără a se referi în mod special la intensificarea luptelor de pe teren, observată luni în unele părţi ale liniei de front. 

"Teroarea rusă trebuie să fie învinsă în fiecare zi şi în fiecare noapte, în fiecare regiune a Ucrainei, pe cerul fiecărui oraş şi sat ucrainean. Când orice atac al teroriştilor ruşi se va încheia cu un eşec pentru ei, înfrângerile pe care le vor suferi vor deveni o sursă a securităţii noastre pe termen lung", a declarat Zelenski, care, într-un interviu acordat în weekend publicaţiei The Wall Street Journal, declara că armata ucraineană este pregătită de-acum pentru contraofensivă.

terror must be defeated every day and every night, in every region of, in the skies of every Ukrainian city and village. When any attack by terrorists ends in failure for the terrorists, their defeats will become a source of our long-term security. pic.twitter.com/EvDVwC5qEq

La rândul său, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a publicat duminică pe Twitter un mesaj enigmatic, citând piesa "Enjoy the Silence" a trupei Depeche Mode.

CE SPUN RUŞII

Bloggerii de război ruşi au raportat lupte în mai multe puncte de pe front, în special în jurul Vuhledar, la aproximativ 150 km sud-vest de Bahmut.

Ministerul rus al Apărării a difuzat o înregistrare video în care, potrivit acesteia, se vedeau mai multe vehicule blindate ucrainene pe un câmp care explodau după ce au fost lovite. Forţele ruseşti au ucis 250 de soldaţi ucraineni şi au distrus 16 tancuri, trei vehicule de luptă de infanterie şi 21 de vehicule blindate de luptă, a precizat ministerul. Şeful Statului Major General rus, Valeri Gherasimov, care este responsabil de operaţiunea militară a Moscovei în Ucraina, se afla în zonă în momentul atacului ucrainean, a precizat ministerul.

Semion Pegov, un cunoscut blogger militar rus, care scrie sub numele War Gonzo, afirmă t că forţele ucrainene au atacat în apropiere de Velika Novosilka, un sat la vest de Vuhledar. "Are loc o luptă dură", a relatat el. "De data aceasta, ştirile sunt mult mai îngrijorătoare", a scris el.

Alţi bloggeri militari ruşi au raportat, de asemenea, lupte grele luni dimineaţă în zona Bahmut, în apropiere de Soledar şi Vuhledar. 

La rândul lor, corespondenţii de la Kiev ai cotidianului The Guardian relatează că în cursul nopţii a fost raportată o escaladare semnificativă a luptelor de-a lungul liniilor de front din regiunile Doneţk şi Zaporojie, dar nu a existat nicio confirmare din partea oficialilor ucraineni că aceasta marchează începutul contraofensivei planificate de mult timp.

Afirmaţiile celor două părţi nu pot fi verificate independent. 

Ofiţerii militari ucraineni au spus însă că orice astfel de contraofensivă va fi precedată şi însoţită de simulacre şi atacuri de diversiune pentru a "modela câmpul de luptă" şi a provoca cât mai multă confuzie în rândurile ruşilor.

CITEȘTE ȘI Prigojin susţine că Ucraina a recucerit o parte din teritoriul de la nord de Bahmut: "Ruşine!"

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.