Roma a fost amendată usturător joi de către jandarmul italian al protecţiei datelor, din cauză că a înscris - fără consimţământul acestora - numele unor femei care au avortat pe mormintele feţilor avortaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La sfârşitul lui 2020, descoperirea acestor morminte ale unor feţi avortaţi, îngropaţi în Cimitirul Flaminio, fără ştiinţa femeilor respective, ale căror nume figurau pe morminte, a indignat atât asociaţii de apărarea drepturilor femeilor, cât şi femeile respective, care au denunţat o încălcare a vieţii lor private.

Autoritatea Protecţiei Datelor Personale a invocat interzicerea difuzării datelor privind avortul şi a aplicat o amendă în valoare de 176.000 de de euro Primăriei Romei, dar şi o amendă suplimentară, în valoare de 239.000 de euro, AMA, societatea publică însărcinată cu gestionarea cimitirelor din capitala italiană.

Autoritatea a transmis un avertisment, într-un comunicat, Casei de Asigurări de Sănătate a Romei, care a încălcat legea privind protecţia fatelor referitoare la viaţa privată prin faptul că a transmis AMA, în cazl fiecărui făt avortat, identitatea femeii care a recunoscut că a recurs la un avort.

În afară de aceste sancţiuni, Autoritatea a ordinat Casei ”să nu mai raporteze în mod explicit identitatea cu privire la autorizaţii de transport şi cu privire la certificate medico-legale” şi îi sugerează să mascheze sau să cifreze aceste date, pentru a evita posibilitatea identificării oricărei femei care a recurs la un avort.

Casa este obligată că comunice Autorităţii ce măsuri alege şi adoptă în termen de două luni.

”Am fost nevoiţi să aşteptăm mult timp, dar azi s-a făcut dreptate atâtor femei şi tuturor celor care ştiau că aceste greşeli au fost comise”, a reacţionat preşedinta Asociaţiei de apărarea drepturilor femeilor ”Differenza Donna”, Elisa Ercoli, citată de agenţia italiană de presă Agi.

Scandalul a izbucnit în septembrie 2020, după ce o femeie care a avortat şi-a descoperit numele pe o cruce în Cimitirul Flaminio. 

Ea a postat atunci o fotografie cu crucea respectivă pe Facebook, care a devenit virală.

Practici asemănătoare au fost descoperite ulterior într-un cimitir din oraşul Brescia, în nordul Italiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.