Premierul slovac Robert Fico se află într-o stare ”stabilă”, dar în continuare ”gravă”, anunţă miercuri adjunctul său, la o săptămână după ce acesta a fost rănit prin împuşcare cu patru gloanţe şi spitalizat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest atac armat a avut loc în timp ce premierul îşi saluta susţinătorii, în urma unei reuniuni delocalizate a Guvernului la Handlova, un oraş situat în centrul Slovaciei.

El a fost supus imediat unei operaţii de cinci ore, miercurea trecută, şi alteia mai scurte vineri, ambele într-un spital în oraşul Banska Bystrica, unde este îngrijit în continuare.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Starea sa era stabilă (miercuri) dimineaţa”, a declarat presei vicepremierul Robert Kalinak în urma unei reuniuni a Consiliului slovac de Securitate.

”Starea sa este gravă, rănile sunt complicate. Transportul este clar în afara discuţiei pentru moment”, a declarat Robert Kalinak, cel mai apropiat aliat politic al premierului.

El a adăugat că spitalul din Banska Bystrica urma să publice ulterior informaţii despre starea lui Robert Fico.

CONT ŞI ISTORIC PE FACEBOOK SUPRIMATE

Atacatrorul, identificat de presa slovacă ca fiind poetul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, a fost plasat sâmbătă în detenţie preventivă de către in tribunal, cu privire la tentativă de omor cu premeditare.

Duminică, ministrul slovac de Interne Matus Sutaj Estok anunţa că poliţia studia posibilitatea ca atacatorul să nu fi acţionat singur.

Citând rapoarte ale serviciilor de informaţii, Matus Sutaj Estok declara că cineva a şters istoricul şi comunicaţiile atacatorului pe Facebook în timp ce acesta era deţinut.

Însă agenţia slovacă de reglementare a presei a anunţat că Meta, proprietara Facebook, a informat autorităţile că a suprimat contul suspectului.

Miercuri, Robert Kalinak, ministru al Apărării, a cerut ”să se facă distrincţie” între concluziile anchetei slovace şi raportul Meta.

”Noi am vorbit despre manipularea contului la puţin timp după reţinere, adică între atac şi intervenţia societăţii Meta”, a subliniat el.

Această tentativă de asasinare a scos la iveală disensiuni politice grave într-o ţară în care Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, şi-a preluat funcţia în octombrie, în urma unei victorii în alegerile legislative a partidului său populist Smer.

El efectuează al patrulea mandat de premier, după ce a făcut campanie propunând o pace între Rusia şi Ucraina, un stat care se învecinează cu Slovacia, şi oprirea ajutării militare a Kievului, un angajament pe care Guvernul său l-a pus în aplicare după scrutin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.