Emmanuel Macron şi Angela Merkel au o ”mare responsabilitate” în relansarea Europei, pusă din nou la încercare de partide populiste şi de extremă dreapta în Italia, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans, care se întâlneşte cu şeful statului francez marţi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vedem pestetot în Europa (...) că sunt aşteptate proiectele franco-germane. Există o mare responsabilitate pe umerii lui Emmanuel Macron, împreună cu Angela Merkel, de a relansa Europa”, a declarat Timmermans pentru Europe1.

”Marea majoritate a statelor membre văd foarte bine că a venit momentul să facă ceva şi (...) că este în interesul întregii lumi să existe o Europă performantă”.

Italienii, puternic afectaţi de criza migraţiei, au plebiscitat partide antisistem şi de extremă dreapta duminică, însă nu a dat o majoritate vreunuia dintre ele, punând ţara într-o situaţie de blocaj politic.

”În Italia, oamenii sunt dezamăgiţi de politică (...) şi sunt dezamăgiţi de Europa, clar”, a precizat vicepreşedintele CE.

”Deci, avem multă treabă, şantierul este important. Însă eu cred în el şi cred că-i putem convinge pe italieni de un viitor comun împreună cu ceilalţi europeni”.

În opinia lui Frans Timmermans, Europa a ”ajutat” Italia cum a putut ea în gestionarea valului migraţiei, însă nu a găsit o ”soluţie pe termen lung”.

”Trebuie să găsim, împreună cu statele membre, un mod de a ne proteja mai bine frontierele externe (...) şi să arătăm că suntem solidari la scară europeană”, a adăugat el.

”Poate că rezultatul alegerilor în Italia va arăta (...) că nu putem lăsa Europa singură cu o asemenea problemă”.

În opinia preşedintei Frontului Naţional (FN, extremă dreapta), alegerile italiene arată că ”clivajul mondialist naţional este pe cale să traverseze toate ţările şi nu doar toate partidele”.

”Astăzi, adevărata dezbatere este: vrem să fim liberi, suverani şi să putem să implementăm (mecanisme de) protecţie (...) pe care naţiunea le poate oferi sau să debarasăm toate astea într-un europeism împopoţănat cu libera circulaţie, laisser-faire, laisser-passer?”, a declarat Marine Le Pen la RTL.

Emmanuel Macron propune o consolidare a zonei euro, o cooperare consolidată în domeniul imigraţiei şi crearea unei politici de securitate cu scopul, în opinia sa, de a lupta împotriva populismului şi de a arăta că Europa îşi poate proteja cetăţenii dezorientaţi de mondializare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.