Agenţi irakieni, care deţin un consilier de rang înalt al liderului Statului Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi, au folosit o aplicaţie de pe telefonul mobil al acestuia pentru a atrage patru comandanţi ai grupării într-o capcană, a anunţat joi un consilier în domeniul securităţii al Guvernului irakian, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ismail al-Eithawi, alias Abu Zaid al-Iraqi, a fost prins în februarie, în Turcia, de către autorităţi turce şi predat unor agenţi irakieni, a declarat joi pentru Reuters conislierul irakian în domeniul securităţii Hisham al-Hashimi.

Hashimi l-a prezentat pe Eithawi drept un consilier direct al lui al-Baghdadi, însăcinat cu transferul de fonduri către conturi bancare ale grupării în diverse ţări.

Agenţi irakieni au folosit mesageria Telegram pe telefonul lui Eithawi pentru a atrage alţi comandanţi SI să traverseze frontiera din Siria în Irak, unde i-au reţinut, a declarat Hashimi.

Între bărbaţii prinşi se află Saddam Jamal, un sirian care a fost guvernatorul SI al regiunii siriene Eufrat (est).

Hashimi i-a prezentat pe Eithawi şi Jamal drept cei mai importanţi reprezentanţi SI prinşi în viaţă.

Reţinerea celor cinci a fost anunţată miercuri de telviziunea irakiană.

Hashimi a declarat că operaţiunea a fost desfăşurată în cooperare cu forţe americane din cadrul coaliţiei antijihadiste ce luptă de ambele părţi ale frontierei irakiano-siriene.

După prinderea lui Eithawi, agenţi irakieni şi americani de informaţii au putut să descopere conturi bancare folosite de SI, dar şi coduri de comuniare secretă pe care acesta le-a folosit, potrivit lui Hashimi.

În afară de Eithawi şi Jamal, au fost reţinuţi rei comandanţi de teren - sirianul Mohamed al-Qadeer şi doi irakieni, Omar al-Karbouli şi Essam al-Zawbai, a precizat Hashimi.

”Laţul se strânge în jurul lui”, a ameninţat Hashimi, referindu-se la al-Baghdadi, al cărui nume real este Ibrahim al-Samarrai.

Al-Bagdadi, care s-a autoproclamat ”califul” musulmanilor în 2014, după ce a cucerit Mosulul, principalul oraş din nordul Irakului, s-ar ascunde în prezent la frontiera irakiano-siriană, duppă ce a pierdut toate oraşele şi localităţile ce au făcut parte din ”califat”.

Premierul irakian Haider al-Abadi sublinia luna trecută că va ”lua toate măsurile necesare” împotriva militanţilor din Siria.

Forţele aeriene irakiene au efectuat, începând de anul trecut, mai multe atacuri vizând poziţii ale SI pe teritoriul sirian.

Al-Abadi a declarat în decembrie victoria finală împotriva grupării sunnite ultraradicale în Irak.

Însă jihadiştii reprezintă în continuare o ameninţare de-a lungul frontierei cu Siria şi au continuat să organizeze ambuscade, să comită crime şi să bombardeze teritorii din Irak.

Jihadişti SI şi-au reiterat luna trecută jurământul de credinţă faţă de al-Baghdadi în primul lor angajament public de acest fel după prăbuşirea, anul trecut, a ”califatului” autoproclamat în Siria şi Irak.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.