Liderul grupării Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi se află pe teritoriul sirian, de-a lungul frontierei cu Irakul, şi se deplasează însoţit de o mână de oameni, între care fiul şi ginerele său, a declarat miercuri un oficial irakian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În această zonă a Siriei, unde SI deţine controlul asupra câtorva teritorii - şi anume "al-Hajin, al-Shaddadi, Souar şi Markada" - ”califul” autoproclamat al SI ”se deplasează însoţit de patru sau cinci persoane, între care fiul său şi ginerele său”, a declarat acest general din cadrul serviciilor de informaţii sub protecţia anonimatului.

”Mişcările sale sunt discrete şi nu circulă niciodată în convoi”, a adăugat el.

Acest oficial a mai anunţat că forţele irakiene au reuşit să prindă ”cinci dintre cei mai importanţi comandanţi” ai grupării ultradicale şi să ucidă 39 de combatanţi SI în cadrul unor atacuri aeriene efectuate în două rânduri în ultimele săptămâni în Siria.

În urma acestor lovituri dure aplicate SI, ”(al-)Baghdadi va fi vizat în curând”, a preconizat el.

În baza unor informaţii culese în interogatorii, oficialul a dat asigurări că ”rândurile SI au scăzut puternic, la fel ca finanţările sale, după ce a pierdut toate rafinăriile pe care le controla”.

Înfrânt de o vastă operaţiune militară efectuată împotriva ”califatului” său autoproclamat în 2014 de o parte şi de alta a frontierei între Irak şi Siria, SI mai deţine controlul asupra a mai puţin de 5% din teritoriul sirian, mai ales zone deşertice în centru şi est.

În februarie, un oficial de rang înalt de la Ministerul irakian de Interne a declarat că liderul SI era în viaţă şi primea îngrijiri într-un spital de campanie în nord-estul Siriei, după ce a fost rănit în raiduri aeriene.

La jumătatea lui 2017, Rusia a anunţat că probabil l-a ucis pe Abu Bakr al-Baghdadi într-un raid, cu câteva săptămâni mai înainte, al aviaţiei sale, în apropiere de Rakka, în Siria.

Moscova a subliniat ulterior că verifica în continuare dacă acesta era mort.

Un oficial militar american de rang înalt a declarat ulterior că liderul SI era fără îndoială în viaţă şi că probabil se ascundea în Valea Eufratului, în estul Siriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.