Liderii Uniunii Europene vor propune joi organizarea unei evaluări anuale cu privire la un pachet de ajutor planificat de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în încercarea de a depăşi opoziţia Ungariei, potrivit proiectului de concluzii ale summitului văzut de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ajutorul UE ar urma să contribuie la acoperirea nevoilor Ucrainei pentru perioada 2024-2027, cu 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi avantajoase şi 17 miliarde de euro sub formă de granturi de la bugetul UE, pentru a oferi Kievului o finanţare stabilă în timp ce luptă împotriva invaziei ruse.

Ungaria, care cultivă legături strânse cu Moscova, a făcut presiuni pentru o revizuire anuală, ceea ce i-ar da dreptul de veto asupra plăţilor în fiecare an. Acest lucru contravine ideii de finanţare previzibilă şi alte ţări UE resping propunerea, dar banii trebuie să provină din bugetul UE şi pentru asta este nevoie de unanimitate în rândul celpr 27 de ţări UE, astfel încât este necesar acordul Ungariei.

În cea mai recentă versiune a proiectului de concluzii ale summitului, consultată de Reuters, liderii UE spun că ar putea organiza anual dezbateri privind modul în care sunt cheltuiţi banii UE de către Ucraina, pe baza rapoartelor Comisiei Europene. Acest lucru nu i-ar da Ungariei dreptul de veto asupra banilor, dar şi-ar putea exprima îngrijorările.

"Consiliul European va organiza o dezbatere în fiecare an cu privire la punerea în aplicare a facilităţii, în vederea furnizării de orientări privind abordarea UE faţă de situaţia care decurge din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", se arată în proiect.

CITEȘTE ȘI Financial Times: Bruxelles-ul are un plan pentru a lovi Ungaria, dacă Viktor Orban continuă să se opună prin veto ajutorului pentru Ucraina. Ce spune Budapesta

CE VREA BUDAPESTA

Nu se ştie dacă premierul Ungariei, Viktor Orban, va fi de acord joi cu o astfel de propunere de compromis, însă el ceruse o revizuire anuală a ajutorului pentru Ucraina, în speranţa că va putea să ameninţe cu veto de fiecare dată.

Miercuri, ambasadorul Ungariei le-a spus omologilor săi din UE, la o reuniune pregătitoare, că Budapesta doreşte să aibă drept de veto în continuare, dar alte ţări din UE au respins perspectiva.

De asemenea, diplomaţii spun că Budapesta doreşte nu numai un drept de veto anual, ci şi să nu contribuie la costurile mai mari pentru împrumuturile comune ale UE din cadrul Fondului de redresare, argumentând că oricum nu şi-a primit banii din PNRR, din cauza preocupărilor ridicate de Bruxelles în legătură cu respectarea statului de drept.

Deoarece fondurile de redresare pentru Ungaria sunt încă îngheţate, iar schema se termină în 2026, Budapesta doreşte, de asemenea, ca UE să prelungească durata de viaţă a programului cu doi ani, până în 2028.

Diplomaţii şi oficialii UE susţin că niciuna dintre solicitările Ungariei în legătură cu fondul de redresare nu sunt posibile din punct de vedere legal.

Diplomaţii spun că acordarea ajutorului pentru Ucraina din bugetul UE, numită "soluţie cu 27" - deoarece toate ţările trebuie să fie de acord -  este în continuare rezultatul preferat, dar că cele 26 de ţări ale UE, altele decât Ungaria, ar putea, de asemenea, să găsească între ele o soluţie, în afara bugetului UE, dacă va fi necesar, pentru a asigura fonduri pentru Ucraina. "Dacă o soluţie cu 27 este imposibilă, atunci va trebui să ne mişcăm cu 26", a declarat un diplomat UE după o discuţie a ambasadorilor UE pe această temă.

Organizarea finanţării în afara bugetului UE, fără a fi nevoie de aprobarea Ungariei, ar fi mai costisitoare şi mai complexă şi mai dificilă din punct de vedere politic, dar perfect posibilă folosind aceeaşi metodă pe care UE a folosit-o pentru a plăti 18 miliarde de euro Kievului în 2023, au spus diplomaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.