Serviciul Starlink al SpaceX a suferit joi una dintre cele mai ample întreruperi, la nivel global, după ce o defecţiune internă a software-ului a lăsat zeci de mii de utilizatori fără conexiune, o întrerupere rară pentru puternicul sistem de internet prin satelit al lui Elon Musk, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Utilizatorii din SUA şi Europa au început să experimenteze întreruperea în jurul orei 19:00 GMT (22.00, ora României), potrivit Downdetector, un tracker de întreruperi bazat pe crowdsourcing, care a declarat că au fost înregistrate până la 61.000 de rapoarte ale utilizatorilor pe site-ul său.

Starlink, care are peste 6 milioane de utilizatori în aproximativ 140 de ţări şi teritorii, a recunoscut ulterior întreruperea pe contul său de X. „Implementăm activ o soluţie”, a dat asigurări compania lui Elon Musk.

Serviciul Starlink a fost reluat în mare parte după două ore şi jumătate, a precizat pe X Michael Nicolls, vicepreşedinte Starlink Engineering.

„Întreruperea a fost cauzată de o defecţiune a serviciilor software interne care operează reţeaua centrală”, a spus Nicolls, cerându-şi scuze pentru întrerupere şi promiţând că va găsi cauza principală.

Şi Elon Musk şi-a cerut scuze: „Ne pare rău pentru întrerupere. SpaceX va remedia cauza principală pentru a se asigura că nu se va mai repeta”, a scris CEO-ul SpaceX pe X.

Pana a fost o problemă rară pentru cea mai sensibilă afacere comercială a SpaceX, ceea ce i-a determinat pe experţi să speculeze dacă serviciul, cunoscut pentru rezilienţa şi creşterea rapidă, a fost afectat cumva de o eroare, de o actualizare de software eşuată sau chiar de un atac cibernetic.

Doug Madory, expert la firma de analiză a internetului Kentik, a declarat că întreruperea a fost globală şi că o întrerupere atât de amplă este neobişnuită. „Este probabil cea mai lungă întrerupere din istoria Starlink, cel puţin de când a devenit un furnizor important de servicii”, a spus Madory.

Pe măsură ce Starlink a câştigat mai mulţi utilizatori, SpaceX s-a concentrat intens în ultimele luni pe actualizarea reţelei sale pentru a răspunde cererilor de viteză şi lăţime de bandă mai mari.

Compania, în parteneriat cu T-Mobile, extinde constelaţia cu sateliţi mai mari şi mai puternici pentru a oferi servicii de mesagerie text direct către telefoane mobile, o linie de afaceri în care utilizatorii de telefoane mobile pot trimite mesaje text de urgenţă prin reţea în zonele rurale.

SpaceX a lansat peste 8.000 de sateliţi Starlink din 2020, construind o reţea distribuită în mod unic pe orbita joasă a Pământului, ceea ce a atras o cerere consistentă din partea armatei, a industriei transporturilor şi a consumatorilor din zonele rurale cu acces slab la internetul tradiţional, bazat pe fibră optică.

„Aş specula că este vorba de o actualizare software defectuoasă, similară cu problema CrowdStrike a Windows de anul trecut, sau de un atac cibernetic”, a declarat Gregory Falco, directorul unui laborator pentru spaţiu şi securitate cibernetică la Universitatea Cornell.

O actualizare a CrowdStrike, un software de securitate cibernetică utilizat pe scară largă, a dus la anularea zborurilor la nivel mondial şi a afectat industriile din întreaga lume în iulie anul trecut. Întreruperea a perturbat serviciile de internet, afectând 8,5 milioane de dispozitive Microsoft Windows.

Nu este clar dacă întreruperea de joi a afectat şi alte servicii bazate pe sateliţi SpaceX care utilizează reţeaua Starlink. Starshield, divizia de sateliţi militari a companiei, are contracte în valoare de miliarde de dolari cu Pentagonul şi agenţiile de informaţii americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.