Încercarea republicanului ultraconservator Jim Jordan de a deveni preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA s-a încheiat vineri, colegii săi republicani retrăgându-i sprijinul în urma unui al treilea vot eşuat în plenul Camerei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Camera va rămâne în continuare fără lider şi nu va putea răspunde la cererea preşedintelui Joe Biden de ajutor pentru Ucraina şi Israel decât cel mai devreme săptămâna viitoare.

Sprijinul pentru candidatura lui Jordan s-a estompat în cursul săptămânii. El a primit 194 de voturi într-o a treia rundă de vot, vineri, în scădere faţă de cele 200 de voturi pe care le-a primit marţi şi cu mult sub majoritatea de care avea nevoie pentru a revendica funcţia de preşedinte.

Republicanii au votat apoi cu 112 voturi la 86 pentru a revoca nominalizarea lui Jordan într-o şedinţă cu uşile închise.

CINE VA FI VIITORUL CANDIDAT?

"A fost o onoare să fiu desemnat candidat pentru funcţia de speaker", a declarat Jordan reporterilor după şedinţă. "Trebuie să ne unim pentru a ne da seama cine va fi speakerul nostru. Voi lucra cât de mult pot pentru a ajuta acea persoană", a promis el.

Nu este clar la cine ar putea apela republicanii în continuare.

"Va trebui să ne întoarcem la planşa de desen", a declarat reprezentantul Kevin McCarthy, care a fost înlăturat din funcţia de speaker de către o mică grupare a colegilor săi republicani la 3 octombrie.

Camera îşi încheie acum a treia săptămână de lucru fără un lider. Acest lucru înseamnă că nu se poate pronunţa asupra unui pachet de securitate naţională de 106 miliarde de dolari înaintat vineri de preşedintele Joe Biden spre aprobare, ceea ce ar consolida securitatea frontierelor americane şi ar trimite miliardele necesare pentru a sprijini campaniile de război din Israel şi Ucraina.

Republicanii controlează Camera cu o majoritate restrânsă de 221 de mandate la 212 şi îşi pot permite puţine dezertări la voturile pe linie de partid.

În afară de McCarthy şi Jordan, republicanii i-au respins şi pe numărul 2 din partid, Steve Scalise, care a câştigat nominalizarea săptămâna trecută, dar a renunţat după ce nu a reuşit să îşi consolideze sprijinul.

Congresmenii republicani au declarat că vor audia candidaţii luni seară, urmând ca un posibil vot să aibă loc marţi. Doi republicani, Austin Scott şi Kevin Hern, au declarat că vor încerca să obţină postul, iar un altul, Jodey Arrington, a spus că va lua o decizie până duminică.

PLANUL DE REZERVĂ, RESPINS

Republicanii au luat deja în considerare şi au respins o opţiune de rezervă care ar fi permis Camerei să se ocupe de chestiuni urgente, cum ar fi pachetul de ajutor al lui Biden sau finanţarea guvernului american, care urmează să expire la 17 noiembrie. Acest plan i-ar fi dat mai multă autoritate reprezentantului republican Patrick McHenry, care ocupă temporar fotoliul de speaker. Democraţii din Camera Reprezentanţilor şi Casa Albă au declarat că sunt deschişi la această idee, dar republicanii au ales joi să nu o urmeze.

McHenry însuşi nu a susţinut în mod public acest plan. El a declarat vineri reporterilor că speră să se întoarcă la postul său anterior de preşedinte al Comisiei pentru servicii financiare.

Un aliat apropiat al lui Donald Trump, Jim Jordan a fost un "personaj semnificativ" în încercările fostului preşedinte de a anula victoria lui Biden în alegerile din 2020, potrivit unei anchete a Congresului. "Cred că au existat tot felul de probleme cu alegerile din 2020 şi am fost clar în legătură cu asta", a declarat el într-o conferinţă de presă înainte de vot.

REPUTAŢIA LUI JIM JORDAN

Jordan şi-a construit reputaţia de lider al flancului dreptei intransigente a partidului. El a ajutat la închiderea finanţării guvernului în 2013 şi 2018 şi a contribuit la marginalizarea preşedintelui republican John Boehner în 2015. Susţinătorii săi au spus că acest profil l-ar face un luptător eficient pentru politicile conservatoare într-o capitală federală în care democraţii controlează Senatul şi Casa Albă.

Dar abordarea dură a lui Jordan pare să fi funcţionat împotriva sa, deoarece unii dintre adversarii săi republicani au fost indignaţi de telefoane de hărţuire şi ameninţări cu moartea. Aliaţii lui Jordan au declarat că acest lucru nu ar trebui să conteze. "Toţi cei din Congres primim ameninţări cu moartea. Nu ştiu dacă asta este o noutate pentru cineva de aici", a declarat reprezentantul Scott Perry.

Cu toate acestea, 25 de reprezentanţi republicani au votat împotriva lui la votul de vineri, mai mulţi decât cei 20 care au votat împotriva lui marţi. Numărul total de voturi al lui Jordan, 194, a fost mai mic decât cel obţinut de McCarthy în 15 runde de vot istovitoare, în ianuarie.

Democraţii îl consideră pe Jordan un extremist periculos şi au votat în unanimitate împotriva lui în toate cele trei voturi din plen. "Viziunea candidatului lor este un atac direct asupra libertăţii şi drepturilor poporului american, iar el are un dosar care o dovedeşte", a declarat reprezentanta democrată Katherine Clark în plenul Camerei.

Adversarii republicani ai lui Jordan au refuzat să sărbătorească în urma înfrângerii sale. "Nu mă simt prea bine în legătură cu nimic din toate acestea", a declarat reprezentantul Mario Diaz-Balart. "Singurul lucru pozitiv este că acum putem să ne întoarcem la încercarea de a alege un speaker care să aibă sprijinul grupului", a comentat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.