Republicanii din Camera Reprezentanţilor au eşuat să-l inculpe pe secretarul lui Joe Biden însărcinat cu Imigraţia Alejandro Mayorkas, pe care-l acuză de faptul că a provocat o criză a imigraţiei la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este arhitectul-şef al catastrofei”, tuna Mike Johnson, speakerul republican Camerei inferioare a Congresului, cu câteva ore înainte de vot, care a eşuat cu câteva voturi.

Democraţii - minoritari în Camera Reprezentanţilor - au respins procedura şi au dat asigurări că republicanii încearcă să facă din secretarul lui Biden un ţap ispăşitor în plin an electoral.

În pofida acestei palme usturătoare aplicate Partidului Republican, situaţia nu-i dă mai puţine bătăi de cap lui Joe Biden, cu zece luni înainte de alegerile prezidenţiale.

Imigraţia s-a impus ca unul dintre subiectele-far ale campaniei electorale în vederea alegerilor prevăzute la 5 noiembrie, în care Joe Biden îl va înfrunta pe rivalul său republican Donald Trump.

Mulţi republicani din Camera Reprezentanţilor, apropiaţi miliardarului republican, îl acuză pe liderul democrat de faptul că a lăsat ţara să fie ”invadată” în timpul preşedinţiei sale.

Ei dau ca exemplu numărul-record de 302.000 de imigranţi arestaţi la frontiera americano-mexicană în decembrie.

Alejandro Mayorkas a denunţat în mai multe rânduri pocedura de destituire a republicanilor.

El îi acuză de ”irosirea unui timp preţios şi banilor contribuabililor” într-o ”manevră politică”.

Ultima inculpare a unui secretar în Congres a avut loc în 1876.

Secretarul Războiului William Belknap, acuzat de corupţie, a demisionat atunci înainte de sfârşitul procedurii de destituire.

Constituţia prevede că Congresul îi poate destitui pe preşedinte, pe secretari (membrii Guvernului) sau pe judecătorii federali, în caz de ”trădare, corupţie sau alte infracţiuni şi delicte majore”.

Această procedură se desfăşoară în două etape.

Mai întâi, Camera Reprezentanţilor adoptă prin vot, cu o majoritate simplă, articole de inculpare care detaliază faptele reproşate - ”impeachment” în engleză.

Acest vot a avut loc marţi seara.

Majoritatea aleşilor republicani au făcut bloc în favoarea unei inculpări a lui Alejandro Mayorkas, însă patru reprezentanţi republicani au votat ”împotrivă”, unii considerând această sancţiune larg disproporţionată.

”Deşi de nescuzat, incomptenţa sa nu constituie un motiv de destituire din perspectiva Constituţiei”, a motivat reprezentantul republican din Colorado Ken Buck.

Toţi democraţii s-au opus în bloc acestei măsuri.

În cazul în care ar fi fost inculpat, Senatul ar fi urmat să-l judece pe secretarul Imigraţiei.

Încă camera superioară a Congresului maerican este controlată de către democraţi, ceea ce ar fi făcut imposibilă destituirea lui Alejandro Mayorkas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.