Aleşi republicani acuză membri ai familiei lui Joe Biden şi asociaţi ai acestora de faptul că au primit în cea mai mare opacitate aproape zece milioane de dolari de la întreprinderi străine - şi anume din China şi România, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste acuzaţii fac parte dintr-o veche campanie împotriva unor afaceri controversate ale lui Hunter Biden, fiul preşedintelui democrat cu o viaţă agitată.

Dreapta îl acuză pe Hunter Biden că a profitat de numele tatăuli său pe vremea când acesta era vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017), pentru a încheia contracte dubioase în mai multe ţări.

Aleşi republicani din Comisia parlamentară însărcinată cu supervizarea Executivului american (Committee on Oversight and Accountability) acuză - într-un raport publicat miercuri - că şi alţi membri ai familiei Biden - fratele şi nora preşedintelui - au făcut afaceri în China şi România.

”Cetăţeni şi companii chineze care au legături semnificative cu (serviciile de) informaţii chineze şi Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) au ascuns sursa fondurilor plătite (familiei) Biden prin interpunerea unor societăţi cu răspundere limitată”, se arată în raport, în care republicanii îi acuză pe chinezi de ascunderea sursei banilor.

”Activităţile familiei Biden şi asociaţilor, în coordonare cu cetăţeni chinezi şi entităţile lor corporative, par a fi o încercare de înşelăciune financiară”, afirmă autorii raportului.

”Mai mulţi membri ai familiei Biden au primit bani de la chinezi după ce (aceşti bani) au trecut prin contul unui asociat”, acuză ei.

”În plus, Hunter Biden a primit bani direct în contul companiei sale de la o entitate controlată de China”, acuză republicanii.

Ei se bazează pe extrase bancare obţinute în baza puterii de a ancheta a Comisiei.

Ei le acuză pe rudele lui Joe Biden de faptul că au înfiinţat o reţea de companii, cu scopul de a ascunde originea fondurilor.

”JOE BIDEN ERA LA CURENT”

”Lipsa de transparenţă care înconjoară afacerile familiei Biden în străinătate ridică probleme importante la adresa securităţii naţionale”, acuză republicanii în acest raport.

”Activităţile familiei Biden şi asociaţilor în România indică un sistem de trafic de influenţă”, acuză republicanii în raport.

Acestea ”poartă indiciile clare ale unei stratageme de trafic de influenţă din 2015 în 2017”, se arată în raport.

 ”În timp ce vicepreşedintele Biden dădea lecţii de etică şi împotriva corupţiei României, Bidenii primeau (...) peste un milion de dolari de la o întreprindere controlată de către un român acuzat de corupţie, Gabriel Popoviciu, printr-un asociat al familiei Biden”, dau ei un exemplu.

Republicanii nu le reproşează nicio acţiune ilegală în acest raport Bidenilor şi nu fac niciun moment vreo legătură directă cu preşedintele american.

Însă, într-o conferinţă de presă, alesul republican Byron Donalds s-a declarat convins că ”Biden era la curent”.

Aleşii democraţi din cadrul acestei Comisii parlamentare îi acuză, într-iun comunicat, pe colegii lor republicani de faptul că au ”ales informaţii înşelătoare”.

Casa Albă a catalogat drept ”absurdă” acuzarea lui Joe Biden de faptul că serveşte interesele Chinei ”pe baza unor acuzaţii nefondate şi unor atacuri personale”.

Însă preşedinţia americană se fereşte să intre în detalii.

Afacerile şi problemele lui Hunter Biden - care a suferit mult timp de o dependenţă de droguri - reprezintă o verigă slabă a lui Joe Biden care, la vârsta de 80 de ani, tocmai şi-a anunţat candidatura la al doilea mandat de preşedinte, în 2024.

Însă şeful statului american nu şi-a abandonat niciodată fiul.

”Fiul meu nu a făcut nimic rău, Am încredere în el”, declara el la începutul lui mai, în pofida faptului că acesta din urmă este vizat într-o anchetă a justiţiei federale americane cu privire la o fraudă fiscală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.