Preşedintele în exerciţiu al R.Moldova Igor Dodon a promulgat legea care prevede trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în subordinea Legislativului, deşi luni Curtea Constituţională a suspendat-o până când se va întruni pentru examinarea contestaţiei depuse de Partidul Acţiune şi Solidaritate al Maiei Sandu

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Informaţia referitoare la promulgarea legii a fost confirmată pentru Deschide.md de şefa Serviciului de Presă al Preşedinţiei, Carmena Sterpu. Prin suspendarea legii Igor Dodon a fost lipsit de posibilitatea de a promulga legea până când Curtea Constituţională se va întruni pentru examinarea contestaţiei, precizează Deschide.md.

"Astăzi (...), Curtea Constituţională a ordonat suspendarea legii adoptate pe 3 decembrie 2020", a indicat luni Curtea într-un comunicat.                

Votată joi de Parlament la iniţiativa Partidului Socialist care îl susţine pe preşedintele Igor Dodon, această lege transferă Parlamentului în special controlul Serviciilor de Securitate (SIS).                

Această măsură a fost percepută de preşedintele ales, proeuropeana Maia Sandu, şi de susţinătorii ei ca o modalitate de a reduce rolul preşedintelui, favorizând  Parlamentul, controlat de Dodon. 

Mai mult de 5.000 de persoane reunite la Chişinău, la apelul Maiei Sandu, au protestat faţă de această iniţiativă în faţa Parlamentului, în ziua adoptării legii.             

Partidul Acţiune şi Solidaritate al Maiei Sandu a sesizat Curtea Constituţională pentru a o contesta. 

Sandu trebuie să preia funcţia la sfârşitul lui decembrie după ce a creat surpriza câştigând alegerile prezidenţiale în noiembrie în faţa pro-rusului Igor Dodon. 

Duminică, mai multe zeci de mii de manifestanţi s-au adunat la Chişinău la apelul Maiei Sandu pentru a cere demisia Guvernului şi dizolvarea Parlamentului.                

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.