Curtea Supremă de Justiţie din Republica Moldova judecă luni contestaţia depusă de Andei Năstase, candidatul Partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr" (PPDA), care a câştigat alegerile pentru Primăria Chişinău, la deciziile Judecătoriei Chişinău şi Curţii de Apel, care au invalidat scrutinul din 3 iunie. Cu o zi în urmă, mii de oameni au protestat în stradă, la Chişinău, faţă de decizia instanţelor, de anulare a alegerilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie este programată de la 15.30, scrie Radio Chişinău.

Judecătoria Chişinău şi Curtea de Apel au invalidat scrutinul municipal motivând că Andrei Năstase şi adversarul său din turul al doilea, socialistul Ion Ceban, au făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor, pe reţele de socializare, acestea fiind calificate ca agitaţie electorală.

Opoziţia susţine că deciziile instanţelor de judecată au fost luate sub presiunea guvernării, care însă a negat că ar avea vreo implicare.

Duminică, mii de oameni au protestat din nou în stradă, la Chişinău, faţă de invalidarea alegerilor.

Departamentul de Stat al SUA, Uniunea Europeană, precum şi mai multe misiuni diplomatice acreditate la Chişinău au transmis mesaje în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile legate de invalidarea scrutinului local câştigat de unul din liderii opoziţiei. 

Parlamentul European a denunţat derapajele de la strandardele democratice în Republica Moldova şi a solicitat încetarea imediată a intervenţiei politicului în sistemul judiciar şi în desfăşurarea alegerilor. Astfel, Comisia pentru afaceri externe a PE s-a arătat "foarte îngrijorată" de decizia recentă a instanţei de judecată de la Chişinău, care a stabilit, din motive netransparente, să nu confirme legalitatea recentelor alegeri locale pentru Primăria Chişinău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.