Mii de persoane au participat în weekend, la Doneţk, în estul Ucrainei, la un marş prin care au marcat cinci ani de la proclamarea ”republicii populare de la Doneţk”, care doreşte să se ”aplipească” Rusiei, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Susţinuţi de Moscova, rebelii separatişti proruşi au făcut secesiune, în 2014, după răsturnarea de la putere a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, în urma unor manifestaţii prooccidentale, marcate de violenţe sângeroase.

Ei speră în prezent ca, la fel ca Crimeea, să se ”alipească” Rusiei.

”Trebuie să ne aplipim patriei mamă, Rusia”, a declarat Denis Puşilin, liderul ”republicii” autoproclamate la Doneţk într-un discurs.

”Drumul nostru este lung, dar continuăm”, a subliniat el.

Alegători ucraineni s-au mobilizat în estul Ucrainei în vederea alegerilor prezidenţiale.

În primul tur al scrutinului, care a avut loc la 31 martie, primul s-a clasat detaşat Volodimir Zelenski. El urmează să-l înfrunte în turul doi pe preşedintele în exerciţiu prooccidental Petro Poroşenko, la 21 aprilie.

Acest scrutin alimentează speranţa păcii în estul Ucrainei, în contextul în care această regiune poartă în continuare urmele războiului între separatişti proruşi şi forţele ucrainene.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.