Reprimirea Siriei în Liga Arabă - după mai bine de un deceniu de izolare diplomatică - dă o ”undă verde” brutalităţii regimului lui Bashar al-Assad în această ţară devastată de un Război Civil, denunţă opoziţia siriană exilată din Qatar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În contextul unor apropieri diplomatice în regiune, Liga Arabă a reprimit duminică regimul sirian, ostracizat din 2011 din cauza reprimării în sânge a unei revolte populare, izbucnită în urma ”primăverilor arabe”.

”Crimele nu pot fi recompensate cu întoarcerea la masa ţărilor arabe”, denunţă într-un comunicat Bilal Turkia, un reprezentant al opoziţiei siriene la Doha.

”Din contră, ar fi o undă verde a unei brutalităţi şi mai mari a acestui regim al cărui comportament nu se schimbă”, subliniază el.

În Qatar - care se opune unei normalizări a relaţiilor cu Damascul, la fel ca Statele Unite şi unele puteri europene - se află singura Ambasadă a Siriei gestionată de către opoziţia siriană.

Mai multe ţări arabe s-au apropiat recent de regimul sirian, după cutremurul sângeros de la 6 februarie, şi anume Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Egiptul.

Această ”încălzire” intervine în contextul în care Riadul, care se opunea de mult timp unei normalizări cu al-Assad, şi-a restabilit relaţiile diplomatice cu marele său rival, Iranul, un susţinător al Damascului.

Turcia începe să îşi reia legăturile cu regimul sirian, iar miniştrii de Externe turc şi sirian urmează să se întâlnească miercuri în Rusia, la rândul ei foarte apropiată de Bashar al-Assad.

”Normalizarea cu el înseamnă trecerea sub tăcere a crimelor sale brutale”, denunţă Bilal Turkia, care consideră că o soluţionare a conflictului nu poate avea loc ”în detrimentul dreptăţii şi drepturilor omului”.

Războiul din Siria, în care s-au implicat numeroşi actori regionali şi internaţionali, s-a soldat cu aproximativ o jumătate de milion de morţi.

Aproape jumătate dintre sirieni s-au refugiat în străinătate sau au fost deplasaţi în interiorul ţării, iar porţiuni din teritoriul sirian nu se află în continuare sub controlul Guvernului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.